Sarajevo
0

Slučaj Ždrale : Sutra o žalbi tužilaštva BiH

SRNA
Sud BiH razmatraće sutra žalbu Tužilaštva BiH na rješenje kojim se ovaj sud proglašava nenadležnim u predmetu Đorđa Ždrala, koga optužnica tereti za ubistvo nekadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera.

"Odluka o žalbi nema zakonski predviđeni rok, ali s obzirom da je riječ o pritvorskom predmetu žalba će se hitno razmatrati", rečeno je Srni ranije u Sudu BiH.

U rješenju Suda BiH navodi se da je u optužnici iznesen pogrešan stav Tužilaštva BiH, kojim svoju i nadležnost Suda za suđenje u ovom krivičnom predmetu zasniva na rješenju Suda od 19. juna prošle godine.

Dragiša Jokić, advokat Đorđa Ždrala, rekao je ranije Srni da će predmet biti dostavljen Okružnom sudu u Bijeljini, ukoliko ovo rješenje postane pravosnažno, dodavši da ne postoje razlozi za bilo kakvu tenziju kada je riječ o pitanju produžetka Ždralovog pritvora.

Pritvor Đorđu Ždralu u Sudu BiH ističe utorak, 12. avgusta.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ždrala zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu nakadašnjeg načelnika Uprave policije RS Ljubiše Savića Mauzera.

Ždrale je u Njemačkoj uhapšen 17. januara, a Interpolovu potjernicu za njim raspisao je Sud BiH u septembru prošle godine zbog sumnje da je planirao i direktno učestvovao u ubistvu Mauzera, 7. juna 2000. godine u Bijeljini.

Vođa kriminalne grupe iz Istočnog Sarajeva Ždrale izručen je 11. februara iz njemačkog zatvora u Vajterštatu Sudu BiH u Sarajevu.