BiH
50

Slučaj ubistva Dženana Memića: Hoće li biti formirana istražna komisija za ispitivanje propusta policije?

Piše: A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini Kantona Sarajevo, uputila je inicijativu u kojoj traži da Skupština odmah formira skupštinsku istražnu komisiju koja će hitno ispitati propuste u postupanju Ministarstva unutrašnjih poslova u slučaju ubistva Dženana Memića.

"Krajnje je vrijeme da Skupština Kantona Sarajevo počne u potpunosti provoditi zakone koje je sama usvojila, i to u korist građana koji su nas birali da u ovom zakonodavnom tijelu zastupamo njihove interese. Nedavno pismo glavne tužiteljice Kantona Sarajevo Dalide Burzić upućeno roditeljima ubijenog Dženana Memića, još jednom je potvrdilo ono što svi znamo, a to je da postoje ozbiljni problemi u radu institucija zaduženih za borbu protiv kriminala u Kantonu Sarajevo", navodi u inicijativi Bajramović-Srna.

Dalje navodi kako je iz pisma glavne tužiteljice evidentno da postoje opstrukcije unutar policije u vezi sa istragom ovog slučaja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Nažalost to nije prvi takav slučaj. Iz tog razloga tražim od Komisije za sigurnost Skupštine da u skladu sa svojim nadležnostima utvrđenim Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo odmah pristupi imenovanju posebne skupštinske istražne komisije koja bi ispitala djelovanje i rad policijskih službenika u ovom slučaju. Poslanici u Skupštini imaju mogućnost i još veću obavezu da djeluju u ovakvim slučajevima. Nedopustivo je da Tužilaštvo Kantona Sarajevo nailazi na opstrukcije u redovima policije u ovakvim slučajevima, a što je više nego jasno svakome ko je pročitao pismo tužiteljice Burzić. Upravo iz ovih razloga sam i predlagala amandmane na Zakon o unutrašnjim poslovima KS-a kako bi se osigurala adekvatna mogućnost civilnog nadzora nad radom policije", istaknula je zastupnica u inicijativi.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Bajramović-Srna za Klix.ba kaže da su poslanici u Skupštini KS-a tada dali podršku ovim prijedlozima i "zbog toga danas imamo zakonsku mogućnost da u ovom i svim sličnim slučajevima reagiramo i pokušamo otkloniti i sankcionisati eventualne propuste, samovolju i zloupotrebe u redovima policije".

Ona poziva i građane koji su s pravom uznemireni zbog ovog slučaja ali i svih drugih sličnih slučajeva da vrše pritisak na poslanike u Skupštini KS-a, kako bi se ozbiljnije posvetili provedbi zakonskih mogućnosti koje dozvoljavaju Skupštini da se uključi u rješavanje ovakvih slučajeva.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Još jednom naglašavam, javno pozivam Komisiju za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo da iskoristi zakonske mogućnosti i formira istražnu komisiju koja bi ispitala sve okolnosti postupanja policije u slučaju ubistva Dženana Memića i tako osigura konkretnu pomoć u rješavanju ovog slučaja. To smo dužni uraditi prema porodici ubijenog Dženana, ali i svim građanima KS-a koji imaju svako pravo da u Sarajevu žive bez straha i budu zaštićeni od kriminalaca, ko god oni bili. Sadašnje stanje u Sarajevu daleko je od toga i Skupština KS-a se mora uključiti kako bi se ono promijenilo. U protivnom rizikujemo da svojim nečinjenjem amnestiramo nezakonito ponašanje pojedinaca u institucijama vlasti i postanemo saučesnici u stvaranju društva nekažnjivosti i neodgovornosti", navodi Srna-Bajramović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Naša sagovornica je dodala da je inicijativu Skupštini KS-a uputila preko protokola, kako bi se izbjegli eventualni zastoji i realizacija inicijative. Dodaje da je obaveza svih građana Sarajeva, a ne samo zastupnika u Skupštini, da reaguju u ovakvim slučajevima, kako se slične ili iste stvari ne bi ponavljale.