BiH
0

Slučaj Turković: Planinčić sporazumno priznao krivicu

FENA
Suđenje Zijadu Turkoviću
Suđenje Zijadu Turkoviću
Optuženi Danijel Planinčić, sporazumno je priznao krivicu za krivična djela za koja se tereti u optužnici u predmetu protiv Zijada Turkovića i drugi.

Danijel Planinčić zvani "Dado", rođen 9.6.1984. godine u Vlasenici, nastanjen u Bijeljini, ranije osuđivan, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivicu za krivična djela za koja se tereti i sa tužiocem Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH zaključio sporazum o priznanju krivice.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice, Planinčić je u potpunosti priznao izvršenje krivičnih djela za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH od 10. juna 2011. godine.

U skladu sa sporazumom, tužilac je saglasan da Sud BiH, na osnovu sporazuma, optuženom izrekne kaznu zatvora u trajanju od pet do sedam godina.

Predložena kazna je u skladu sa ulogom optuženog u izvršenjima krivičnih djela koja su opisana u optužnici u pedmetu protiv Zijada Turkovića i drugi.

Potpisivanjem ovog sporazuma o priznanju krivice optuženi pristaje da će na poziv Suda BiH svjedočiti pred Sudom BiH i potvrđuje da je upoznat sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH od 10. juna ove godine.

On istovremeno potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, te se obavezuje da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji mu, eventualno, odredi Sud BiH.

Sklapanjem sporazuma, optuženi se odriče prava na suđenje, te prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu ovog sporazuma, izrekne Sud BiH, saopćeno je iz Informativne službe Tužilaštva BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu Bosne i Hercegovine.