Tuzla
0

Slučaj Tomislav Petrović i dalje čeka na rješavanje

FENA
Foto:Arhiv
Foto:Arhiv
U Tuzli je i dalje aktuelan slučaj šestostrukog ubice Tomislava Petrovića i presude da se smjesti u Psihijatrijsku kliniku u tom gradu na daljnji tretman i liječenje.

Nadležne institucije ne odgovaraju na zahtjeve uplašenih građana i ustanova koje su dužne da provode izvršenje ovih mjera.

Mještani tuzlanske Mjesne zajednice Solina, gdje se nalazi Psihijatrijska klinika, odlučni su istrajati u svojim zahtjevima da se višestrukom ubici Tomislavu Petroviću ne dozvoli dolazak u Psihijatrijsku kliniku.

U međuvremenu, putem apela nadležnim općinskim, kantonalnim i federalnim organima iskazuju svoje nezadovoljstvo. Podržali su ih u tome OV Tuzla, Skupština Tuzlanskog kantona, kao i predstavnici UKC-a Tuzla. Ostali zasad šute, kaže Muharem Ahmetović, predsjednik MZ Solina.

Iz Općinskog suda Tuzla podsjećaju da su oni dužni provesti izvršenje mjere sigurnosti obaveznog psihičkog liječenja Petrovića izrečenu u Vrhovnom sudu FBiH. Navode da i dalje nema drugog rješenja za izvršenje ove mjere, odnosno da je do završetka poliklinike u Sokocu jedina adresa Psihijatrijska klinika u Tuzli.

Predsjednica Općinskog suda Tuzla Biljana Novak podsjeća da Petrović nije jedini slučaj za koji treba provesti mjeru sigurnosti obaveznog psihičkog liječenja. Postoji još pet osoba, od kojih tri trebaju odgovarati za teška i dvije za lakša krivična djela, kojima su iste mjere izrečene rješenjima Vrhovnog suda FBiH, Kantonalnog odnosno Općinskog suda Tuzla.