BiH
18

Slučaj spornih diploma na FPN: Predmet vraćen Kantonalnom sudu u Sarajevu, studij legalan

Klix.ba
Ustavni sud BiH, u predmetu po apelaciji Fakulteta političkih nauka, utvrdio je povredu prava na imovinu Fakulteta političkih nauka zbog neustavnog postupanja inspekcijskih organa, ali i sudova koji su odlučivali o zakonitosti postupanja inspekcijskih organa.

Također, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je usvojio apelaciju JU Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu protiv presude Kantonalnoga suda u Sarajevu kojom je odbijena tužba JU Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu podnesena radi poništenja rješenja Ministarstva obrazovanja i znanosti Kantona Sarajevo, kojim je odbijen kao neutemeljen apelantičin priziv izjavljen protiv rješenja Inspektorata rada Kantona Sarajevo. Naime, tim rješenjem apelantici su naložene upravne mjere u svezi sa ustrojem magistarskoga studija, dodjelom zvanja magistrantima, te u svezi sa cijenom toga studija.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je ukinuo presudu Kantonalnoga suda u Sarajevu i predmet vratio Kantonalnome sudu u Sarajevu, koji je dužan po žurnom postupku donijeti novu odluku, i naložio Kantonalnome sudu u Sarajevu da u roku od tri mjeseca obavijesti Ustavni sud Bosne i Hercegovine o poduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je zaključio da je u konkretnome slučaju prekršeno pravo na imovinu JU Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu obzirom na to da je Kantonalni sud, odlučujući o izvanrednome pravnome lijeku, izašao izvan okvira svoje nadležnosti, te kada je Inspektorat rada upravnom mjerom naložio usklađivanje cijene studija sa Odlukom, koja se ne može dovesti u svezu sa magistarskim studijima koje je apelantica organizirala po posebnim programima, sukladno članku 44. Zakona o visokome obrazovanju, čime je prekoračila svoje ovlasti dane zakonom, sve u svjetlu činjenice da legalitet studija i stečene diplome nisu upitni.