BiH
146

Slučaj smrti Dženana Memića pred zastupnicima Skupštine KS 1. juna

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Slučaj smrti Dženana Memića razmatrat će se na narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zakazanoj za 1. juni 2016. godine. Ovu odluku donio je Kolegij Skupštine KS.

Kolegij je zatražio od Komisije za sigurnost Skupštine KS uvid nad radom Ministarstva za unutrašnje poslove KS i Uprave policije u okviru slučaja smrti Dženana Memića te da o tome obavijesti Skupštinu KS. U cijeli slučaj Skupštinu KS uključila je zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) Segmedina Srna Bajramović, nakon što je ranije ovoga mjeseca uputila inicijativu u kojoj traži da Skupština odmah formira skupštinsku istražnu komisiju koja će hitno ispitati propuste u postupanju MUP KS u slučaju ubistva Dženana Memića.

"Krajnje je vrijeme da Skupština KS počne u potpunosti provoditi zakone koje je sama usvojila, i to u korist građana koji su nas birali da u ovom zakonodavnom tijelu zastupamo njihove interese. Nedavno pismo glavne tužiteljice KS Dalide Burzić upućeno roditeljima ubijenog Dženana Memića, još jednom je potvrdilo ono što svi znamo, a to je da postoje ozbiljni problemi u radu institucija zaduženih za borbu protiv kriminala u KS", izjavila je ranije za Klix.ba zastupnica u Skupštini KS Srna Bajramović.

Do sada su u glavnom gradu Bosne i Hercegovine dva puta organizirani protesti zbog još uvijek neriješenog slučaja ubistva Dženana Memića. Oba puta, kolonu u kojoj je bilo više od hiljadu ljudi, predvodio je njegov otac Muriz. Rodbina, prijatelji i građani Sarajeva i dalje zahtijevaju ubrzanje istrage i otkrivanje ubice Dženana.

Dženanov otac ističe kako još uvijek ne zna šta se dogodilo njegovom sinu, da ga niko nije pozvao na rekonstrukciju događaja od te večeri, a da je od glavne tužiteljice Tužilaštva KS Dalide Burzić dobio obavijest da ulažu napore, ali da je istraga vođena u krivom smjeru zbog jednog policijskog službenika.

Prije nekoliko dana, glavna kantonalna tužiteljica zatražila je od glavnog federalnog tužioca da izvrši nadzor nad radom postupajućeg tužioca, ali i glavne kantonalne tužiteljice u krivičnom predmetu koji se odnosi na navedeno krivično djelo. Istovremeno, od glavnog disciplinskog tužioca zatraženo je da utvrdi ima li elemenata odgovornosti postupajućeg tužioca i glavne kantonalne tužiteljice u istom predmetu.