Sud BiH
0

Slučaj Selimović i ostali: Ulijevanje sigurnosti

Sarajevo-x.com
Na suđenju za zločine u Bosanskoj krajini, trojica nekadašnjih ratnih zarobljenika ispričali su da su se tokom ispitivanja optuženi Mehura Selimović i Adil Ružnić ponašali korektno.

Zdravko Radošević, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), rekao je da ga je optuženi Selimović ispitivao dok je bio u bolnici u Bihaću.

“Ranjen sam u rovu tokom akcije zarobljavanja 13. januara 1995. godine. Pripadnici Armije BiH (ABiH) su me izvukli iz rova i zbrinuli u bolnici u Bihaću, gdje sam operisan”, kazao je Radošević, istaknuvši da ga je nekoliko puta u bolnici ispitivao optuženi Selimović.

Svjedok je pojasnio da je tokom ispitivanja Selimović bio “korektan i da nije tražio da odgovara na ona pitanja na koja nije znao odgovore”.

“Nije bilo nikakvih prijetnji. Naprotiv, Selimović mi je ulijevao sigurnost”, kazao je Radošević.

Uz Selimovića, Tužilaštvo BiH tereti Adila Ružnića i Emira Mustafića za pomaganje i podstrekavanje zatvaranja vojnika i civila srpske nacionalnosti u zatočeničke objekte u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu u periodu od 1994. do 1996. godine.

Tužilaštvo BiH smatra da su optuženi prilikom ispitivanja fizički maltretirali zarobljenike u tim objektima.

Prema optužnici, Selimović je bio referent za kontraobavještajne poslove, referent operativca i zamjenik načelnika Odjeljenja službe vojne bezbjednosti Petog korpusa Armije BiH (ABiH), Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti i referent operativca istog odjeljenja, dok je Mustafić bio pripadnik Vojne policije Petog korpusa.

Drugi svjedok Odbrane, Bogdan Vojinović, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske Krajine koji je više puta naglasio da je prisilno mobilisan u ovu vojsku, ispričao je da ga je optuženi Ružnić ispitivao dok je bio zatočen u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću.

“Bio je korektan. Postavio mi je nekoliko pitanja. Bio je profesionalac. Rekao mi je da ćemo se vidjeti za pet godina, kada ćemo zajedno raditi”, kazao je Vojinović.

Vojinović je ispričao da su ga 5. augusta 1995. godine zarobili pripadnici ABiH, te odveli u kasarnu “Adil Bešić”. Tokom zatočeništva, kazao je svjedok, jedan vojnik ABiH udario ga je “pendrekom po leđima”, ali ga je Mustafić spriječio da to ponovo uradi.

“Znam da je Mustafić dva puta repetirao pušku na kolege koji su htjeli da tuku zarobljenike. Ja bih još jedan pendrek dobio po leđima da nije bilo Mustafića. Rekao je tom vojniku: ‘Šta ti je čovjek kriv?!’, i otjerao ga”, prisjetio se Vojinović, istaknuvši da je iz zarobljeništva izašao krajem oktobra 1995. godine.

Zaštićeni svjedok O1, nekadašnji pripadnik VRS-a, koji je u zarobljeništvu proveo oko pet mjeseci tokom 1995. godine, ispričao je da ga je Selimović ispitivao u zatvoru “Luke” u Bihaću, te da mu tokom ispitivanja nije postavljao nikakva sugestivna pitanja.

“Ne mogu se sjetiti da je neko od zarobljenika imao psihičkih i fizičkih neugodnosti, a da ih je bilo, vjerovatno bi mi ostala u sjećanju”, kazao O1 svjedočeći u korist Odbrane optuženog Selimovića.

Trojica svjedoka na ovom suđenju su ispričali da su tokom boravka u zarobljeništvu imali posjete, te da su jeli istu hranu kao pripadnici ABiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. juni 2011. godine.