MUP Makedonije
0

"Slučaj pogibije Borisa Trajkovskog je otvoren"

SRNA
Mjesto pogibije Trajkovskog (Foto: Arhiv)
Mjesto pogibije Trajkovskog (Foto: Arhiv)
Ministarka unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska izjavila je da će sve dok postoje dileme o avionskoj nesreći u kojoj je poginuo bivši makedonski predsjednik Boris Trajkovski taj slučaj biti otvoren.

"Sve dok ovaj slučaj ne bude zatvoren u smislu profesionalnog izvođenja svih mogućih dokaza i dok se ne raščiste sve dileme, slučaj o padu aviona biće otvoren", rekla je Jankulovska, reagujući na izjavu švajcarskog poslanika u Evropskom parlamentu Andreasa Grosa da postoje dokazi da je Boris Trajkovski ubijen.

Ona je istakla da MUP nastavlja sa aktivnostima koje bi mogle dovesti do novih informacija i dokaza kako bi se utvrdilo šta se tačno dogodilo sa avionom u kome su putovali Trajkovski i članovi njegove delegacije.

Švajcarski parlamentarac u Savjetu Evrope Andreas Gros izjavio je da postoje novi dokazi koji ukazuju na to da je bivši makedonski predsjednik Boris Trajkovski ubijen, ali da o njima još  ne može javno govoriti.

"Ubijeđen sam da je riječ o ubistvu, a mišljenje zasnivam na novim informacijama o kojima još ne mogu govoriti", rekao je Gros. 

Boris Trajkovski poginuo je u avionskoj nesreći kod Mostara 26. februara 2004. godine.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće makedonskog aviona, koju je formirao Savjet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom koja je dovela do toga da avion udari u brdo". Prema tom izvještaju, navedeno je i da avioslužba Vlade Makedonije nije radila prema međunarodnim propisima i standardima za vazdušni saobraćaj.
Tužilaštvo BiH nikog nije optužilo za avionsku nesreću kod Mostara, u kojoj je poginulo šest članova delegacije i dva pilota, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Osim Trajkovskog, u avionu "kinger" poginuli su savjetnici u kabinetu predsjednika Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, zatim Mile Krstevski, zaposlen u makedonskom Ministarstvu inostranih poslova, te članovi obezbjeđenja predsjednika Boris Velinov i Ace Velinovski. 

Avionom su upravljali piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.