BiH
20

Slučaj Pendeš: Kakvu dokumentaciju je Tužilaštvo BiH tražilo od Ministarstva odbrane BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Prema svim raspoloživim informacijama Tužilaštvo BiH će podići i drugu optužnicu protiv ministrice odbrane BiH Marine Pendeš zbog pogodovanja firmi BTG d.o.o. Tomislavgrad. Pendeš je i time oštetila budžet BiH za više stotina hiljada KM.

Tužilaštvo BiH već je podiglo optužnicu protiv aktuelne ministrice odbrane BiH Marine Pendeš kojoj se na teret stavlja da je u svojstvu službene osobe i imenovane dužnosnice u institucijama izvršne vlasti, obnašajući dužnost zamjenice ministra odbrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju pripadajuće plaće i naknade iako nije redovno dolazio na posao niti bio prisutan na radnom mjestu.

Na taj način država je oštećena za iznos od blizu 17.000 KM, koliko je navedenom isplaćeno na ime angažmana u svojstvu savjetnika, te mu je na taj način pribavljena nezakonita imovinska korist.

Kako saznaje Klix.ba, Pendeš je Jovićev angažman pokušala opravdati tvrdnjama kako je on savjetničke poslove obavljao za nju na terenu.

Tužilaštvo BiH trenutno vrši i istragu protiv Marine Pendeš jer je navodno pogodovala određenim kompanijama prilikom javnih nabavki za Oružane snage BiH dok je obnašala dužnost zamjenice ministra odbrane BiH.

Sporne su narudžbe Ministarstva odbrane BiH od 19. maja 2009. godine, od firme BTG iz Tomislavgrada, o prijemu mlaznog goriva u kasarnu Rajlovac, odnosno o kvalitetu isporučenog mlaznog goriva.

Kako saznaje Klix.ba, glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović tražio je 29. juna 2015. godine od Ministarstva odbrane BiH da se Tužilaštvu BiH dostavi dokumentacija u pogledu realizacije Ugovora o kupoprodaji pogonskog mlaznog goriva, koji su zaključili Ministarstvo odbrane BiH i firma BTG iz Tomislavgrada.

Salihović je tražio dostavu naloga za unos isplate u Informacioni sistem finansijskog upravljanja (ISFU) u kojem su evidentirani računi firme BTG, robne kartice skladišta mlaznog goriva za skladišta Rajlovac i Mahovljani za period od 25. jula 2008. godine do posljednje isporuke BTG-a, podatke o pripadnicima ZŠ OS BiH i nadležnog odsjeka, koji su nakon dostavljanja Ugovora u kupoprodaji učestvovali u dogovorima sa BTG-om.

Tužilaštvo BiH potražuje i podatke i dokumentaciju koja se odnosi na rješavanje o aktu BTG-a, a putem kojeg su dostavljene kalkulacije cijena goriva po osnovama potpisanih ugovora, podatke o tome ko je u ime Ministarstva odbrane BiH bio zadužen za postupanje u pogledu zahtjeva firme BTG za povećanjem cijena goriva, odluku o imenovanju Komisije za ispitivanje kontrole kvaliteta mlaznog goriva koje je isporučeno od BTG-a, te akte iz Ministarstva odbrane BiH, uključujući i akt pomoćnika ministra za logistiku.

Podsjećamo, Marina Pendeš (HDZ BiH) obnašala je dužnost zamjenice ministra odbrane BiH za politiku i planove.