Sud BiH
0

Slučaj Pelemiš i Perić: Optužbe za sitne starješine

Sarajevo-x.com
Na suđenju za genocid u Srebrenici, u završnim riječima Odbrane Momira Pelemiša i Slavka Perića istakle su da optuženi nisu nikoga ubili ni naredili ubistva, kao i da nisu učestvovali u planu za masovno pogubljenje zarobljenih Bošnjaka.

“Slavko Perić, niskopozicionirani starješina Prvog bataljona, nije ni funkcionalno ni de fakto učestvovao u operacijama u Srebrenici. Ova Odbrana ne negira da su ljudi iz škole odvedeni na Branjevo i pobijeni, kao i u Domu kulture, ali nema dokaza da je Perić bio tu”, rekao je Miodrag Stojanović, Perićev branilac.

Osvrćući se na optužbe koje Perića terete da je genocid počinio ubistvima, nanošenjem teških povreda, stvaranjem uslova za istrebljenje i spriječavanjem rađanja, Stojanović je ocijenio da je optužnica “apsolutno pretenciozna”.

“Da li je Slavko Perić iz Prvog bataljona mogao biti u nekom planu koji se donosi ili u politici koja se sprovodi. Sa te pozicije nije”, rekao je Stojanović.

Perića optužnica tereti kao pomoćnika komandanta za bezbjednost Prvog bataljona Zvorničke brigade, a Pelemiša kao zamjenika komandanta u ovoj jedinici. Na teret im je stavljena odgovornost da su učestvovali u ubistvima više od 1.500 bošnjačkih zarobljenika na ekonomiji Branjevo i Domu kulture u Pilici (opština Zvornik).

Prema navodima optužnice, Pelemiš je, kao zamjenik komandanta Prvog bataljona Zvorničke brigade, naredio Periću, pomoćniku komandanta za bezbjednost, da rasporedi vojnike iz ovog bataljona da čuvaju zarobljenike u školi na Kuli i Domu kulture.

“Nije tačno da sam naredio vojnicima da idu kod škole. Odgovorno tvrdim da nisam imao mogućnost da nešto spriječim ili nekoga kaznim kad ništa nisam ni čuo ni vidio. Samo sam znao da su zarobljenici dovezeni i da će sutra ići u razmjenu”, rekao je optuženi Pelemiš u završnoj riječi.

Pelemiš je naveo da je iz Tuzle otišao u junu 1994. godine i da je u Zvorniku, kao rezervni oficir, postavljen za zamjenika komandanta, ali da nije bio uvažavan i da su mještani bili skeptični prema njemu.

“U optužnici se u ogromnoj mjeri veličaju moje mogućnosti. Ja sam bio običan amater. Pravdu očekujem kao i porodice nedužno ubijenih Bošnjaka (...) Saosjećam sa svim žrtvama rata. I ja sam žrtva montirane optužnice”, rekao je Pelemiš.

U nastavku suđenja 27. septembra, Odbrana Perića nastaviće da iznosi završnu riječ.