BiH
4

Slučaj Muje Hadžića: Gradonačelnik Brčkog zloupotrijebio podatke

FENA
Anto Domić
Anto Domić
Agencija za zaštitu ličnih podataka dostavila je Rješenje Muji Hadžiću, građaninu koji je tražio da mu u ličnoj karti stoji samo državljanstvo Bosne i Hercegovine, a ne i ono entiteta. U Rješenju stoji da je Hadžićeve podatke resorni organ Vlade Brčko distrikta zloupotrijebio.

U Rješenju se navodi da je prema prigovoru, neovlaštenim rukovanjem ličnih podataka od Cvjete Tanasić, šefice Odjela za javni registar, Davora Šolaje, sekretara Vlade i Ante Domića, gradonačelnika Brčko distrikta BiH upućena disciplinska prijava protiv državnog službenika Muje Hadžića koja se sada temeljem ovog rješenja mora blokirati jer sadrži, kao što je navedeno, zakonom zaštićene lične podatke građanina Muje Hadžića.

Podsjetimo, prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje lične karte bez navođenja entitetskog državljanstva koji je ovaj Brčak prije više od četiri mjeseca podnio u svojstvu privatnog lica, dakle građanina, kao i svaki drugi državljanin BiH, ne samo da ličnu kartu nije dobio nego je zaradio disciplinsku prijavu iniciranu od šefice Odjela za javni registar Cvjete Tanasić a koju je protiv njega podnio najviši predstavnik izvršne vlasti Brčko distrikta BiH gradonačelnik Anto Domić.

Hadžić, inače šef Odsjeka za koordinaciju programa pomoći Evropske unije i regionalnu saradnju, smatrajući da mu se time izravno ugrožavaju temeljna ljudska prava, da su njegovi lični podaci zloupotrijebljeni i kompromitovani te da je žrtva ideološko-političkog progona režimskog tipa, obratio se na više adresa nadležnih institucija tražeći hitru reakciju u smislu uspostave vladavine prava.

Podršku je ubrzo dobio od relevantnih građanskih aktivista, strukovnih organizacija i pojedinaca koji se bave zaštitom ljudskih prava, ali i samih građana Brčkog koji su suočeni sa problemom nametanja obaveze da se u ličnu kartu navodi podatak o entitetskom državljanstvu.