BiH
0

Slučaj Memić i ostali: "Ubistva i pljačke u Trusini"

Sarajevo-x.com
Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je jedinica “Zulfikar”, kojoj je pripadao, napala i zauzela Trusinu (općina Konjic), te da je poslije saznao da su u tom napadu ubijeni civili i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Nekadašnji pripadnik Specijalnog odreda “Zulfikar” svjedočio je pod pseudonimom L i rekao da je za ubistva u Trusini koja su se, kako je navedeno u optužnici, desila u aprilu 1993. godine saznao od jednog pripadnika jedinice koji je sudjelovao u napadu.

“Mjesec dana nakon napada na Trusinu, Ahmed Kokić mi je rekao da su pobijeni civili i vojnici, te da je bilo oduzimanja para i zlata”, kazao je zaštićeni svjedok L, dodavši da mu je Kokić rekao da su ubistva počinili pripadnici jedinice “Zulfikar”.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena 16. aprila 1993. godine u selu Trusina, Državno tužilaštvo tereti Mensura Memića zvanog Menta, Dževada Salčina zvanog Struja, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu zvanog Zuka.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar”, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika, dok je napadom rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”.

Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u ubistvima.

Dok je trajao napad, zaštićeni svjedok se, kako je rekao, nalazio u mjestu Gornji Slutići u blizini Trusine, odakle je po naređenju optuženog Nihada Bojadžića trebao oružjem dejstvovati po položajima HVO-a.

“Bojadžić mi je preko motorole rekao da premjestim PAM da mogu štititi jedinicu kada napadnu na Trusinu. Odgovorio sam mu da to ne mogu učiniti jer je PAM bio fiksiran. Kasnije sam dobio ‘sijač smrti’ i Bojadžić mi je rekao da njime dejstvujem po Križu, gdje su bili položaji HVO-a, da oni ne bi pucali po našim vojnicima. Rekao sam mu da i to ne mogu uraditi jer su njihovi položaji bili van dometa ‘sijača smrti’”, prisjetio se zaštićeni svjedok, istaknuvši da je Bojadžić preko motorole koristio kodno ime “Blek”.

Za pucnjavu u Trusini svjedok je kazao da je trajala manje od sat vremena, te da je nedugo nakon toga saznao da su pripadnici njegove jedinice zauzeli to mjesto.

Tokom ispitivanja, zaštićeni svjedok je rekao da je Zuka bio komandant jedinice, dok je Bojadžić postao njegov zamjenik početkom 1993. godine.

Na upit Vesne Budimir, tužiteljice Tužilaštva BiH, ko je od pripadnika njegove jedinice učestvovao u napadu na Trusinu, zaštićeni svjedok je rekao da je od Kokića saznao da je, među ostalima, bio i optuženi Memić.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. juni ove godine, kada će biti nastavljeno ispitivanje svjedoka L.