Sud BiH
0

Slučaj Kos i ostali: Strijeljanje Srebreničana

Sarajevo-x.com
Sud BiH
Sud BiH
U nastavku suđenju za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je učestvovao u strijeljanju zarobljenika na Vojnoj ekonomiji Branjevo zajedno sa optuženim Francom Kosom, Stankom Kojićem, Vlastimirom Golijaninom i Zoranom Goronjom.

Zaštićeni svjedok Z1, bivši pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), pred Sudom BiH je ispričao da je, zajedno sa još osam pripadnika tog odreda, sredinom jula 1995. godine otišao na farmu Branjevo (općina Zvornik), gdje su strijeljali zarobljenike iz Srebrenice.

“Nakon što smo došli na Branjevo, Kos nam je rekao da će zarobljenici biti poredani u kolone i da će im se pucati po jedan metak u potiljak. Kada je došao prvi autobus, vidio sam da je u njemu između 40 i 50 zarobljenika. Vojni policijaci su izvodili od osam do deset zarobljenika iz autobusa, a Kos i Brano Gojković su ih odvodili do mjesta gdje su bili strijeljani”, kazao je svjedok.

Svjedok Z1 je dodao kako su neki zarobljenici imali povez preko očiju i stajali su leđima okrenuti pripadnicima Desetog diverzantskog odreda, koji su “pojedinačnom paljbom ispaljivali municiju” u zarobljene.

Tužilaštvo BiH tereti Kosa, Kojića, Golijana i Goronju za genocid u Srebrenici, odnosno učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo u općini Zvornik.

Prema optužnici, Kos je bio komandir Prvog voda Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici istog odreda, te su svi zajedno strijeljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima.

Optuženi Stanko Kojić je u vrijeme ratnih dešavanja bio prijavljen na ime Stanko Savanović.

Svjedok Z1 je kazao da je Kos, nakon što su završili strijeljanje jedne grupe zarobljenika, zajedno sa još nekim pripadnicima odreda, “vršio ovjeravanje”, pucajući iz pištolja u strijeljane zarobljenike, kako bi se uvjerio da nema preživjelih.

“Znam da je jedan od zarobljenika pokušao da bježi i Savanović ga je upucao. Svi koji su strijeljani bili su muškarci, a mislim da je taj dan na Branjevo došlo 12 ili 13 autobusa sa zarobljenicima, ali ne znam koliko je ljudi ukupno strijeljano”, rekao je svjedok.

Pripadnici Desetog diverzantskog odreda, među kojima su bili i svjedok Z1, Kos, Savanović, Golijan i Goronja, kako je rekao svjedok, naredbu za srijeljanje zarobljenih dobili su od Momira Pelemiša.

“Dok smo bili u Dragasevcu pored Vlasenice, jedno jutro Pelemiš nas je pozvao i rekao nam da će zarobljenici iz Srebrenice biti strijeljani. Kada sam mu rekao da ne mogu to da radim, stavio mi je pištolj na čelo i kazao mi je da moram ići u tu akciju”, ispričao je svjedok.

Pelemišu i Slavku Periću, nekadašnjim članovima komande Prvog bataljona Zvorničke brigade, trenutno se sudi pred Sudom BiH zbog učestvovanja u ubistvima oko 1.200 Srebreničana na Vojnoj ekonomiji Branjevo, te za ubistva oko 600 muškaraca u Domu kulture u Pilici.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. avgust ove godine, kada će Odbrane optuženih unakrsno ispitati svjedoka Z1.