BiH
0

Slučaj Ilijašević: Zatražena informacija od Interpola

SRNA
Zatvor Ćelovina u Mostaru (Foto: Arhiv/Anadolija)
Zatvor Ćelovina u Mostaru (Foto: Arhiv/Anadolija)
Ministarstvo pravde BiH zatražilo je preko Interpola zvanično obavještenje o tome gdje se nalazi odbjegli Dominik Ilijašević Como, nakon što Hrvatska o tome nije poslala nikakvo zvanično obavještenje ovom ministarstvu.

Ministarstvo je zatražilo zvaničnu informaciju o njegovom lociranju i državljanstvu kako bi nadležni pravosudni organi mogli preduzeti dalje aktivnosti na ovom slučaju.

"Nakon što dobijemo traženu informaciju i zvaničnu potvrdu da je riječ o državljaninu Hrvatske, koji samim tim ne može biti izručen BiH, zatražit ćemo priznavanje i izvršavanje presude u Hrvatskoj", saopšteno je iz Ministarstva pravde BiH.

Na potezu je nadležni sud, koji je ovo lice i uputio na izdržavanje kazne, i koji je dužan da putem Ministarstva pravde BiH podnese zahtjev za priznavanje i izvršavanje sudske presude u Hrvatskoj.

U Ministarstvu pravde tvrde da, kada je riječ o samoj potjernici, ona ne može biti povučena iako je to zatražio hrvatski Interpol.

"Ukoliko bi naša potjernica bila povučena, odbjeglo lice bi moglo pobjeći i u neku treću zemlju i biti slobodan čovjek. Potjernica omogućava da on automatski bude lišen slobode i izručen BiH", dodaje se u saopštenju.

Dominik Ilijašević Como pobjegao je iz mostarskog zatvora Ćelovina u kojem se nalazio na odsluženju dugogodišnje zatvorske kazne zbog ratnih zločina.