Proces dug deset godina
0

FOTO / Slučaj Eronet: U ponedjeljak presuda Draganu Čoviću

SRNA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Presuda po tužbi za nelegalnu privatizaciju "Eroneta" iz 1999. godine lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću i još šestorici članova Upravnog odbora nekadašnjeg HPT-a biće objavljena u ponedjeljak, 27. juna, u Kantonalnom sudu u Mostaru, najavio je predsjedavajući Sudskog vijeća u ovom predmetu Hamo Kebo.
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Tužilaštvo je danas nakon završnih riječi zatražilo da svi optuženi budu proglašeni krivim i da im budu izrečene kazne u skladu sa zakonom, dok je odbrana zatražila oslobađajuće presude.
Tužilac Zdenko Kovač rekao je da Tužilaštvo smatra da su navodi iz optužnice dokazani izjavama svjedoka i materijalnim dokazima. 

Advokati Dragana Čovića, Zdravko Raič i Davor Martinović zatražili su oslobađajuću presudu, jer tvrde da djelo za koje se tereti Čović ne predstavlja krivično djelo. 
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Raič je podsjetio da se slučaj vodi 10 godina, a da se suđenje moglo svesti u jedan dan zaključujući na kraju da se radi o političkom procesu.
Advokat Nada Dalipagić koja brani Valdimira Šoljića, jednog od članova tadašnjeg Upravnog odbora, zatraživši oslobađajuću presudu za svog branjenika, rekla je da Tužilaštvo nije dokazalo da je Šoljić kriv, a posebno ne zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. 
Ona je obrazložila da zloupotreba položaja ima za posljedicu pribavljanje koristi ili nanošenje štete, a da u ovom slučaju niko nije pribavio korist niti je ikome nanesena šteta. 
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Čovića, koji je u to vrijeme bio ministar finansija Federacije BiH i predsjednik Upravnog odbra HPT-a Mostar u čijem sklopu je bio "Eronet", tadašnjeg direktora HPT-a Marinka Gilju i još petero članova Upravnog odbora - Vadimira Šoljića, Matana Žarića, Nevena Đukića, Ivana Baćka i Slavicu Josipović, tereti se za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, jer su akcije "Eroneta", koje su u vlasništvu HPT-a, prenijeli na tri privatna poduzeća, "Hercegovina osiguranje", "Alpina Komerc" i "Kroherc".
Presuda u ovom predmetu biće objavljena u ponedjeljak u 11.00 sati.