BiH
192

Slučaj dječaka Ališana: Tužilaštvo KS neće provoditi istragu protiv sarajevskih ljekara

Piše: N. J.
Ališan Omerbašić
Ališan Omerbašić
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu odlučilo je 19. maja da neće provoditi istragu protiv ljekara Kliničkog centra u Sarajevu koje porodica dječaka Ališana Omerbašića smatra odgovornim da su od njihovog djeteta napravili 100 posto invalida.

U obavještenju koje je tužiteljica Amina Ruždić uputila Ališanovom ocu, Omeru Omerbašiću, navodi se kako je Tužilaštvo donijelo naredbu da se istraga neće provoditi protiv prijavljenih, i to: mr.sci.dr. Adnana Hadžimuratovića, prof.dr. Salahudina Dizdarevića, mr.sci. Sadete Begić, dr. Asmira Junuzija, prim.dr. Fedžata Junuzija i NN ljekarskog i medicinskog osoblja Klinike za dječiju hirurgiju KCUS-a, za krivično djelo nesavjesno liječenje iz člana 229. KZ F BiH i krivično djelo pomoći iz člana 232. KZ F BiH.

Odluka je donesena "jer iz prijave i pratećih spisa proizilazi da djelo koje su počinili prijavljeni nije krivično djelo".

Otac dječaka Omer Omerbašić za Klix.ba je izjavio kako je podnio žalbu Tužilaštvu KS na ovu odluku, ali da ne očekuje ništa u ovom slučaju.

Tužiteljica izbjegavala porodicu

"To je skandal! Žalosno. Nakon milion telefonskih poziva kojima smo pokušavali stupiti u kontakt sa tužiteljicom, jer nas je na svaki način izbjegavala, dobili smo ovako sramnu odluku. Ovo je još jedan dokaz da je sve u ovoj državi uvezano, tako da ne očekujem da će se išta promijeniti. Ovo je katastrofa", kazao nam je dječakov otac.

Faksimil obavještenja iz Tužilaštva KS
Faksimil obavještenja iz Tužilaštva KS
U obavještenju tužiteljice navodi se kako je po naredbi Tužilaštva KS provedeno sudsko-medicinsko vještačenje koje je povjereno Centru za kontinuiranu medicinsku edukaciju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu (Srbija).

"Nalazom i mišljenjem sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu utvrđeno je, a nakon analize kompletne medicinske dokumentacije, primijenjenih konzervativnih i hirurških metoda dijagnostike i liječenja kao i medikamentoznog pristupa liječenju, da prilikom liječenja pacijenta Ališana Omerbašića nije bilo propusta i nesavjesnog liječenja uključenih ljekara. Svi postupci koji su primijenjeni u odnosu na pacijenta u skladu su sa stručnim i medicinskim stavovima koji su općeprihvačeni", navodi se u obavještenju.

Nadalje se dodaje kako je Nalazom i mišljenjem utvrđeno da je u konkretnom slučaju došlo do razvoja najtežeg oblika sepse sa multiorganskom disfunkcijom i razvojem septičkog šoka, a koje su posljedica osnovnog urođenog oboljenja i njegovog, po pravilima struke i nauke, adekvatnog dijagnostikovanja i tretmana.

Ostavljena mogućnost žalbe

"Utvrđeno je i da je pogoršanje opšteg stanja i razvoj teškog oblika sepse, pravovremeno prepoznato i promptno tretirano sa svim mjerama intenzivnog liječenja, te se primijenjeni način liječenja ne može direktno povezati sa nastalom komplikacijom u smislu nastanka sepse sa svim svojim posljedicama. Imajući u vidu ovo mišljenje te imajući u vidu obilježja krivičnog dijela nesavjesno liječenje iz člana 229. KZ F BiH i krivičnog dijela nepružanje medicinske pomoći iz člana 232. KZ F BiH u radnjama prijavljenih nisu se stekla sva bitna obilježja ovih krivičnih djela", navela je tužiteljica Ruždić.

Na kraju je istakla kako kao oštećeni i podnosilac prijave, otac dječaka, ima pravo podnijeti pritužbu na ovu odluku uredu tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu u roku od osam dana od dana prijema ovog obavještenja.

Valja napomenuti da su roditelji ovo obavještenje dobili 33 mjeseca nakon što su podnijeli krivičnu prijavu protiv ljekara. Albina i Omer Omerbašić, roditelji dječaka Ališana, koji je 2011. obolio od najtežeg oblika sepse prilikom rutinske operacije na Klinici za dječiju hirurgiju KCUS-a, a koja je kasnije uzrokovala amputacije na rukama i nogama, podnijeli su krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv osoba za koje smatraju da su odgovorne za ono što se desilo njihovom sinu.