BiH
0

Slučaj bošnjačke djece iz Konjević Polja ide pred Ujedinjene nacije

Anadolija
Nedim Ademović, pravni zastupnik roditelja bošnjačke djece iz Konjević Polja, na današnjoj konferenciji za novinare istakao je da će cijeli slučaj obespravljene bošnjačke djece u narednih sedam dana ići pred specijalnog predstavnika Ujedinjenih nacija (UN) za pitanje obrazovanja.

“Okupili smo se danas simbolično, jer je dignut šator. Pokrenuli smo dva postupka nakon što smo pregovarali sa vlastima Republike Srpske i međunarodnom zajednicom koja nam nije pružila potrebnu podršku. Jedan postupak smo pokrenuli protiv Osnovne škole "Petar Kočić" u Konjević Polju, a drugi protiv ministarstva RS-a pred Osnovnim sudom u Banja Luci”, rekao je on.

Ističe da će cijeli slučaj vjerovatno biti prebačen pred Ustavni sud BiH, a u slučaju slabe reakcije, kako kaže, zatražit će pomoć Evropskog suda za ljudska prava.

“Zajedno sa tužbama vezano za sistemsku diskriminaciju u oblasti obrazovanja u RS-u, tražili smo i donošenje privremenih mjera, ali vlasti RS-a, i sudske instance šute i niko ne reaguje na naš problem. Zato ćemo pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom, možda još uvijek jedinim nezavisnim i nepristrasnim tribunalom u BiH. Ako ne bude reakcije, mislim da se polako otvaraju vrata da sve pokrenemo pred Evropskim sudom za ljudska prava koji je najkompetentniji za ovo pitanje”, kazao je Ademović najavljujući da će pokrenuti i postupak pred UN-om.

“Najavljujem da ćemo pokrenuti vrlo brzo postupak pred specijalnim izvjestiteljem za prava u obrazovanju u UN-au, a to će biti pokrenuto u narednih sedam dana”, rekao je on.

Muhizin Omerović, predstavnik roditelja iz Konjević Polja, izjavio je kako još uvijek nije riješen problem bošnjačke djece iz Konjević Polja.

“Rješenje se nalazi kod ministra prosvjete i kulture RS-a i to se može riješiti svakog momenta ako potpiše dokumente koje ima kod sebe. U tom dokumentu jasno tražimo da se udovolji našim zahtjevima, a oni se odnose na grupu nacionalnih predmeta i na školski odbor”, kazao je on.

Istakao je kako postoji privremeno rješenje prema kojem djeca već sada pohađaju instruktivnu nastavu u improvizovanom školskom prostoru u Novoj Kasabi, nedaleko od Konjević Polja, kako im ne bi propala školska godina, dok će, prema njegovim riječima, djeca u junu u Osnovnoj školi "Vladislav Skarić" u Sarajevu, polagati razredni ispit.