Maltretiranja i nestanci
0

Slučaj Bastah i ostali na Sudu BiH

FENA
U nastavku dokaznog postupka u predmetu "Bastah i drugi", koji se vodi pred vijećem Suda BiH u Sarajevu, svjedok tužilaštva je ustvrdio da su Predrag Bastah i Goran Višković uhapsili njegovog oca 1992. godine u Vlasenici.

Svjedok Fikret Ferhatović je kazao da je 17. ili 18. aprila 1992. pobjegao iz Vlasenice jer je “vidio tačno šta se sprema i nije vjerovao nikome”. Njegova porodica, kako je ispričao, ostala je zarobljena u tom gradu.

“Otac mi je rekao da su ga u maju 1992. na ulici uhapsili Dragan Bastah i Goran Višković, te odveli na ispitivanje o navodnom oružju. Poslije je vraćen kući, ali već početkom juna je ponovno pokupljen i odveden u logor Sušica, zajedno s mojom majkom i braćom. Otac je rekao da je tamo viđao maltretiranja i nestanke”, rekao je Fikret Ferhatović.

Predrag Bastah Dragan i Goran Višković Vjetar optuženi su za zločine počinjene nad civilima s područja Vlasenice tokom 1992. godine. Terete se za učešće u ubistvima, psihičkom i seksualnom zlostavljanju te mučenju i prisilnim nestancima bošnjačkih civila.

Svjedok je rekao da su mu, prema onome što je saznao od oca, oba brata nastradala u logoru Sušica. Objasnio je da njegov otac Ahmo Ferhatović, koji je preminuo 1999., nije vidio ko ih je odveo, ali da se nakon toga “više nisu vraćali”.

Na ovom ročištu pročitan je i iskaz Hašima Ferhatovića, preminulog 2000., u kome se navodi da je on početkom rata odveden u logor Sušica, "gdje je bilo smješteno i do 1.700 Bošnjaka".

“U tom logoru spavali smo na asfaltu, uslovi su bili ništavni. Postojale su grupe ljudi koje su odvodile Bošnjake. Recimo, 21. juna 1992. Dragan Bastah je odveo Fehima i Fadila Ferhatovića i još jednog momka kojeg nisam poznavao, i za te ljude se i sada ne zna”, navodi se u iskazu.

Hašim Ferhatović je naveo i to da su “iz Sušice odvođeni Bošnjaci na prinudni rad”, a njega je optuženi Višković tako odveo da “krade stoku koja je pripadala muslimanima”, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja je 2. oktobra.