BiH
0

Slučaj "Abu Hamza" bez epiloga i nakon godinu dana

FENA
Imad al Husin, poznatiji kao Abu Hamza, državljanin Sirije s prebivalištem u Sarajevu, uhapšen je prije tačno godinu dana, 5. oktobra 2008. u akciji više sigurnosnih agencija zbog procjene nadležnih da predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost.

Po hapšenju, smješten je u Imigracioni prihvatni centar Službe za poslove sa strancima u Lukavici gdje se i danas nalazi.

Abu Hamzin advokat Osman Mulahalilović je u izjavi za Fenu istakao da se Abu Hamzi već godinu dana neprestano produžava nadzor, mada, za to nema valjanog osnova.

"Opasnost za nacionalnu sigurnost mora biti dokazana, a to nije tako u Abu Hamzinom slučaju", kazao je Mulahalilović te objasnio da Abu Hamzu "drže u Centru na osnovu paušalnih ocjena bezbjedonosnih agencija".

Mulahalilović je o slučaju Abu Hamze obavijestio Sud za ljudska prava u Strazburu gdje je, tvrdi, u postupku predmet vezan za državljanstvo Abu Hamze.

"Prije nekoliko dana sam razgovarao s predsjednikom ovog suda i zamolio ga da se taj predmet konačno riješi. Ukoliko bi Sud pozitivno odgovorio na njegovu aplikaciju za dobijanje državljanstva BiH, onda bi sve bilo riješeno jer se državljani BiH ne mogu držati u Imigracionom centru", objasnio je Mulahalilović.

Komisija za reviziju odluka o naturalizaciji početkom 2007. oduzela je državljanstvo Abu Hamzi, nakon čega se on žalio. Ustavni sud BiH je djelimično usvojio njegovu apelaciju. Prihvaćen je dio koji se odnosi na poštivanje prava na porodičan život iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, dok je odbačen dio koji se odnosi na ugrožavanje prava na život i na odluku o oduzimanju državljanstva.

Predmet je vraćen Sudu BiH da bi utvrdio da li bi prisilno udaljavanje Abu Hamze iz BiH bilo opravdano u smislu poštivanja prava na porodični život.