Mujezinović - Grasselli
0

Slovenija zainteresovana za ekonomsku saradnju

Sarajevo-x.com
Današnji prvi susret premijera Federacije BiH Mustafe Mujezinovića sa slovenačkim ambasadorom u našoj zemlji Andrejom Grassellijem protekao je u razmjeni mišljenja o perspektivama širenja ekonomske saradnje dvije zemlje.

Ambasador Grasselli istakao je posebne mogućnosti u energetskom sektoru i putnoj infrastrukturi, kao i poljoprivredi. Slovenija će našoj zemlji pomoći u izradi projekata vezanih za ekologiju kao i u prilagođavanju naših propisa standardima EU.

"Naši su investitori već dugo prisutni u BiH, a postoji interes da se saradnja proširi", istako je ambasador Slovenije.

Premijer Mujezinović naglasio je potencijale naše zemlje u proizvodnji zdrave hrane i ukazao na mogućnost saradnje u proizvodnji i plasmanu poljoprivrednih proizvoda u treće zemlje. Iznio je ideju o formiranju revolving fondova u Razvojnoj banci FBiH koji bi se koristili za nabavku savremenih mašina u industriji i repromaterijala, što bi dovelo do rasta proizvodnje i smanjenja ovisnosti naše zemlje od izvoza. Za finansiranje velikih elektroenergetskih objekata investitorima će se ponuditi obveznice koje će garantovati sigurnost uloženog kapitala i dobit u određenom vremenskom roku.

Zaključeno je da postoje mogućnosti za jačanje ekonomske saradnje što će se u narednom periodu nastojati i realizirati, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.