Susret Silajdžić - Žbogar
0

Slovenija se zalaže za što skoriju viznu liberalizaciju

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić primio je danas ministra vanjskih poslova Slovenije Samuela Žbogara, a glavne teme razgovora bile su tzv. butmirski proces i integracija BiH u NATO i EU.

Ministar Žbogar je istakao da Slovenija pruža punu podršku Bosni i Hercegovini na putu ka NATO-u i EU, te da ulaže posebne napore kako bi BiH na predstojećem NATO summitu u decembru dobila Akcioni plan za članstvo. Ministar Žbogar je također dodao da se Slovenija zalaže i za što skoriju viznu liberalizaciju za građane naše zemlje, te je ponovio spremnost svoje zemlje da pruži aktivnu podršku u procesu ustavnih reformi.

Dr. Silajdžić je ponovio stavove vezane za ustavnu reformu, naglasivši da predloženi butmirski paket ne sadrži ni minimum reformi koje su neophodne da bi se osigurala funkcionalnost institucija BiH. Dr. Silajdžić je posebno izrazio zabrinutost činjenicom da butmirski paket uopće ne uključuje pitanje entitetskog glasanja, uprkos tome što su skoro sve relevantne institucije EU i SAD-a potvrdile da je entitetsko glasanje ključni izvor nefunkcionalnosti BiH.