Razgovor Špirić - Pahor
0

Slovenija promotor evropske perspektive BiH

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić boravio je danas u službenoj posjeti Republici Sloveniji, na poziv predsjednika Vlade Boruta Pahora.

Špirić i Pahor su ocijenili da dobri bilateralni odnosi predstavljaju solidnu osnovu za dalju izgradnju svestrane saradnje, posebno u oblastima ekonomije, kulture, obrazovanja i nauke.

Predsjedavajući Savjeta ministara je posebno potencirao potrebu unapređenja ekonomskih odnosa i trgovinske robne razmjene te pozvao premijera Pahora da ohrabri investitore iz svoje zemlje kako bi bila povećana slovenačka investiciona ulaganja u razvojne projekte u BiH.

Na sastanku je dogovoreno da početkom sljedeće godine u BiH bude organizovana poslovna konferencija, uz učešće bosanskohercegovačkih i slovenačkih privrednika.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o rješavanju svih otvorenih pitanja između dvije zemlje, kao što je pitanje stare devizne štednje. Špirić je naglasio da je neophodno u razgovorima doći do pravičnog rješenja ovog problema. Premijer Pahor je naglasio da je pitanje stare devizne štednje neophodno riješiti i sa stanovišta vraćanja povjerenja građana BiH u finansijske institucije Slovenije.

Špirić se zahvalio Sloveniji za podršku koju kao članica EU daje zemljama Zapadnog Balkana, samim tim i BiH, na njenom putu ka uključenju u evropske integracione tokove. Špirić je kao posebno važno pitanje istakao liberalizaciju viznog režima za građane BiH, gdje se Slovenija izdvaja kao glavni zagovarač da se BiH omogući uslovno stavljanje na "bijelu šengen listu", na prijedlog poslanika Slovenije u Evropskom paralmentu Tanje Fajon. Špirić je rekao da je Savjet ministara BiH pokazao ozbiljnost kada je riječ o ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima. Naglasio je da podrška Slovenije u ovom procesu predstavlja značajan podsticaj institucijama i veliko ohrabrenje građanima u BiH, koji u Sloveniji vide jednog od najsnažniji promotora evropske perspektive BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara je informisao predsjednika Vlade Slovenije o unutrašnjoj situaciji u BiH u svjetlu butmirskih razgovora i rekao da je u BiH jedino moguća evolucija sistema, a nikako revolucionarni zahvati kada je riječ o ustavnim rješenjima.