BiH
28

Premijerka Slovenije u Sarajevu: Pomoći ćemo BiH u saniranju šteta, uskoro donatorska večer

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjednica Vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek susrela se danas sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom s kojim je razgovarala o pomoći u saniranju šteta poplavljenim područjima BiH. Slovenija je bila među prvim zemljama koja je pomogla našoj državi kada joj je pomoć najviše trebala.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Zahvalni smo na brzoj reakciji Slovenije koja je u prvim danima pomogla i poslala spasioce i helikoptere u trenutku kada se radilo o spašavanju života. Nemam riječi da se dovoljno zahvalim njima i Republici Hrvatskoj. Slovenija se zalagala i u Evropskoj uniji za BiH. Skupa s Francuskom započela je aktivnosti na organiziranju donatorske večeri koja će se dogoditi nakon prezentacije zvaničnog dokumenta o procjenama šteta koji su napravile Evropska komisija, UN i Svjetska banka", rekao je Bevanda na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana odmah nakon sastanka.

Izvještaj će biti prezentiran u Briselu 18. juna, a donatorska večer trebala bi biti održana u prvih deset dana jula u Briselu.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Slovenija se brzo organizirala kada su BiH zahvatile katastrofalne poplave i ono što smo uradili bila je prva pomoć jer je naš sljedeći korak donatorska konferencija na kojoj će se prikupiti novac za potrebe BiH koja je oštećena poplavama. Slovenija i BiH imaju odličan i prijateljski odnos i radimo na tome da pomognemo privredi u kojoj je također saradnja na visokom nivou", rekla je Bratušek te izrazila žaljenje što je njena prva posjeta uzrokovana posljedicama elementarne nepogode.

Istakla je kako je Slovenija veliki zagovarač za članstvo BiH u EU, ali da je u BiH potrebna politička volja kako bi se uspjelo. Na kraju je čestitala Reprezentaciji BiH na sinoćnjoj utakmici.

"Slovenija se nažalost nije plasirala ali Slovenci su uz BiH i čuvaju palčeve vašoj reprezentaciji", istakla je Bratušek.