BiH
37

Slovenija nije dala agreman Nermani Hadžijahić, ambasada u Ljubljani funkcionira na nivou otpravnika poslova

Piše: N. Novalić
Slovenija još uvijek nije dala agreman za imenovanje Nermane Hadžijahić za ambasadoricu BiH u Sloveniji, saznaje Klix.ba.

Predsjedništvo BiH je na sjednici 12. januara 2016. imenovalo Nermanu Hadžijahić za ambasadoricu BiH u Sloveniji i to na prijedlog Bakira Izetbegovića.

Na istoj sjednici dužnosti ambasadora je razriješen Željko Jerkić koji je krajem aprila i definitivno napustio Sloveniju.

Kako Klix.ba saznaje, karijerni diplomata Jerkić Sloveniju je napustio 29. aprila 2016. godine a ambasada BiH u Ljubljani trenutno funkcioniše na nivou otpravnika poslova.

Uobičajena praksa je da se odmah nakon odluke ko će državu predstavljati u nekoj zemlji zatraži od zemlje domaćina agreman. To znači da je agreman za Nermanu Hadžijahić zatražen najkasnije krajem januara 2016. godine.

Diplomatska praksa predviđa da, ako zemlja ne dodijeli agreman u roku od tri mjeseca, predložena osoba nije podobna za obavljanje ambasadorske funkcije. Također, zemlja od koje je tražen agreman, prema diplomatskoj praksi, nikada zvanično ne odbija taj zahtjev, ali ga ignoriše.

Slovenija već duže od tri mjeseca nije odgovorila na zahtjev iz BiH, a da nema agremana govori i činjenica da, kako Klix.ba saznaje, Nermana Hadžijahić još uvijek nije započela redovne pripreme u Ministarstvu vanjskih poslova pred odlazak na ambasadorsku dužnost.

"Agremana definitivno nema, a još na početku su nam rekli da će to ići teško i sporo", kaže za Klix.ba visoki zvaničnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Nermana Hadžijahić je na poziciju ambasadorice imenovana kao kadar SBB-a, dva dana prije hapšenje Fahrudina Radončića. Njenom mužu, tada zaposleniku Ambasade SAD-a, zajedno sa Radončićem, Bakirom Dautbašićem i Bilsenom Šahman, sudi se pred Sudom BiH po optužbi za djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa te davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Prema optužnici, Zijad Hadžijahić je trebao, preko svojih kontakata, provjeriti vodili li tužilaštvo istragu protiv Radončića i ostalih, a zauzvrat bi njegova supruga bila imenovana na ambasadorsku funkciju.

Prije nekoliko mjeseci Sjedinjene Američke Države su odbile dodijeliti agreman Ivanu Šušnjaru koji je trebao biti konzul BiH u Chicagu. Ranije je i Saudijska Arabija odbila dati agreman Ahmedu Haliloviću.

BiH nije imala ambasadora u Srbiji skoro tri godine jer je za ovu zemlju bio nepoželjan Boriša Arnaut. BiH je tada predložila Seada Avdića, ali ni on nije dobio agreman. Tek nakon tri godine, uz intervenciju tadašnjeg ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutoglua, Arnaut je ipak dobio agreman.