Zdravko Begović
0

Slovenija najbolji mentor BiH na putu ka Briselu

FENA
"Slovenija može biti najbolji mentor Bosni i Hercegovini na putu ka Briselu", izjavio je bh. ambasador u Sloveniji Zdravko Begović, tokom susreta s bh. novinarima u Ljubljani.

Kao razlog za tu konstataciju naveo je, da je Slovenija među prvim zemljama ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je BiH potpisala s Evropskom unijom.

Ambasador Begović navodi da je nedavna posjeta najviših slovenskih dužnosnika Bosni i Hercegovini imala velikog odjeka u Sloveniji te u tom kontekstu najavio je skori posjet bh. dužnosnika Sloveniji, posebno posjet predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića.

Ambasador Begović je također naglasio da je BiH četvrti vanjskotrgovinski partner Slovenije te da je robna razmjena između dvije zemlje dostigla milijardu eura.

Ambasador Begović je istaknuo i slovenske investicije u Bosni i Hercegovini, posebno projekti gradnje Mercator centra u Banjoj Luci, te projekti izgradnje sarajevske obilaznice koji realizira slovenska kompanija SCT.

On također ističe napore koji se čine kako bi sve veći broj bh. proizvoda našao svoje mjesto na slovenskom tržištu.

Ambasador Begović ističe i odgovor slovenske vlade na aktuelnu ekonomsku krizu, navodeći da ta zemlja među rijetkima u Evropi uspijeva održati pozitivnu stopu ekonomskog rasta.