Tuzla
0

Slovenci rade vještačenje audio i videozapisa Tuzlanske kolone

FENA
Pres-konferenciju u Tuzli danas su održali predstavnici Fondacije Istina, pravda, pomirenje.

Nesuglasje između onoga što se dešava u sudnici Okružnog suda u Beogradu u slučaju Ilije Jurišića i rada njihove Službe za informiranje ukazuje na pravne i političke igre u ovom procesu.

Završna riječ prvo je najavljena da bi tokom istog dana bio objavljen nastavak izvođenja svjedoka i vještaka. Jedan od njih je Milan Stanković, načelnik Vojno-medicinske akademije u Beogradu, koja je patološki obradila tijela preuzeta u Siminom Hanu u maju 1992.

Suprotno najavljenoj završnoj riječi u posljednjem pozivu na ročište u slučaju Ilije Jurišića Okružni sud u Beogradu nastavlja proces. Do promjene stava došlo je tokom zadnjeg ročišta pa je za 22. i 23. juni zakazano pojavljivanje još šest svjedoka učesnika takozvane Tuzlanske kolone iz 1992.

Zbog toga je, kako je rečeno, Fondacija Istina Pravda Pomirenje organizirala danas pres-konferenciju. Predsjednik Fondacije Sinan Alić govorio je o nesuglasju pravnih i političkih igara o sudskom procesu Iliji Jurišiću.

Zbog opravdanih sumnji, rečeno je ovom prilikom, u Fondaciji najavljuju supervještačenje audio i videozapisa izlaska kolone koji će raditi stručnjaci MUP-a Slovenije.

Vještačenje u Sloveniji će objasniti da li je dosadašnje vještačenje bilo korektno jer su različita vještačenja dva eksperta iz Beograda naknadno usmeno usaglašena. Sudsko vijeće Okružnog suda Beograd još se nije izjasnilo da li će saslušati preostale svjedoke iz Tuzle.

Za prvi septembar zakazano je svjedočenje Meše Bajrića videolinkom iz Sarajeva.