BiH
0

Slovenački parlament blokirao tužbe štediša Ljubljanske banke

FENA
Više od 110 sudskih postupaka štediša Ljubljanske banke s prostora bivše Jugoslavije koje su oni pokrenuli pred slovenskim sudovima i dalje će biti blokirano, a rješenje treba tražiti u sklopu pregovora o nasljedstvu bivše Jugoslavije i jamstvu za staru deviznu štednju pred Bankom za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

Takvo stajalište bit je zakona o fondu za nasljedstvo što ga je u ponedjeljak po hitnom postupku na prijedlog vlade i uz potporu svih zastupničkih skupina prihvatio slovenački parlament.

Kako se navodi u 23. članku zakona, svi postupci protiv Ljubljanske banke u vezi sa starom deviznom štednjom se prekidaju odnosno odgađaju "sve dok ne dođe do rješenja pitanja preuzimanja jamstava SFRJ ili Narodne banke Jugoslavije za devizne štedne uloge preko pregovora pod pokroviteljstvom Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu".

Slovenija je 1991. godine preuzela isplatu devizne štednje samo za svoje državljane, te predložila da novoformirane države učine isto, odnosno da se stari štediše podmire po "teritorijalnom načelu" bez obzira o kojoj se banci radi, a 1994. godine donijela i zakon kojim je nekadašnju Ljubljansku banku podijelila na Novu ljubljansku banku (NLB) kojoj je pripala aktiva nekadašnje banke, dok su obveze i pasiva prebačene u "staru" Ljubljansku banku. Istim je zakonom prvi put blokirano rješavanje pitanja štednje štediša Ljubljanske banke izvan Slovenije pred slovenačkim sudovima.