Doc. dr. Nermina Mujagić
0

"Slobodno novinarstvo je nezaobilazan stub demokratije"

Razgovarala: E. Gorinjac
Doc. dr. Nermina Mujagić
Doc. dr. Nermina Mujagić
Međunarodni dan slobode medija, i ovog, kao i svakog 3. maja, još jedna je prilika da se i domaća javnost podsjeti na nezaobilaznu ulogu medija i slobode govora u očuvanju demokratskog društva u potpunosti, kakvom teži Bosna i Hervegovina.

Prema izvještaju američka nevladine organizacije Freedom House, koja prati stanje građanskih sloboda u svijetu, naša zemlja ima djelomično slobodne medije. To praktično znači da je utjecaj političkih, a i drugih lobija na medije još uvijek prisutan u značajnoj mjeri.

Profesorica na odsjeku za žurnalistiku sarajevskog Fakulteta političkih nauka, doc. dr. Nermina Mujagić napominje kako je slobodno novinarstvo izuzetno značajno za razvoj, kako svakog, tako i bh. društva. S obzirom na specifičnosti našeg medijskog prostora, posebno u odnosu na zemlje u regionu, smatra profesorica, slobodu medija ovdje još uvijek treba razvijati i afirmirati, jer su sloboda govora, izražavanja i okupljanja najbolji garant zaštite ljudskih prava, slobode i demokratije.

"Bez obzira na brojnost medija u našoj zemlji, bojim se da smo deficitarni po pitanju kvalitetnog novinarstva, tako da naši mediji nisu korektiv vlasti kako se od njih očekuje. Nažalost, medijski prostor Bosne i Hercegovine podijeljen je po entitetskoj i po nacionalnoj osnovi, tako da neki mediji umjesto da brišu, oni stvaraju nove granice. U ovakvim autoritarnim uslovima, profesionalnost i nezavisnost medija se ne može razvijati jer etnonacionalna sperga medija i politike jača uticaj političkih i ekonomskih struktura moći u našem društvu", mišljenja je doc. dr. Mujagić.

Medijsku sliku u BiH ilustrira i vrlo često sprječavanje novinara i urednika u objektivnom izvještavanju i obavljaju njihovog posla, nerijetko su to fizički nasrtaji na novinare, te razni pritisci koji imaju za cilj da onemoguće izlazak na vidjelo nedjela pojedinca, cijele kriminalne ili političke strukture.

"Svakodnevno smo svjedoci političkih i drugih pritisaka na medije, potom fizičkih i drugih napada na novinare, kao i nerazumnih presuda protiv pojedinih urednika koji se suprostavili onima na vlasti. Zbog toga je iluzorno tvrditi da imamo slobodne medije u zemlji. Novinari rade u veoma teškim uslovima. Samo u protekloj godini u svijetu je više od šezdeset novinara izgubilo život radeći svoj posao. Zbog toga međunarodni dan slobode medija, između ostalog, treba obilježavati, ako i zbog čega onda da bi odali počast onim novinarima koji su izgubili svoje živote da bi mi danas bili bolje informirani", kaže profesorica Mujagić, te dodaje da su se nasrtaji na novinare događali i u našoj zemlji tokom prošle godine.

"Bojim se da još uvijek nismo svjesni da je slobodno novinarstvo nezaobilazan stub demokratije i da ovu časnu profesiju treba poštovati".