Promocija projekta u Sarajevu
2

Slobodan pristup informacijama je osnovno pravo svakog građanina

Piše: Elvisa Kavgić
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Slobodan pristup informacijama je dobar način da se spriječi pogrešan rad javnih institucija", izjavio je u petak ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey, na promociji publikacija o slobodnom pristupu informacijama.

Na promociji su prezentovana tri priručnika za slobodan pristup informacijama, jedan za građene i one koji traže informacije, drugi za javna tijela te treći - “Analiza stanja slobode pristupa informacijama u BiH”, a cijeli projekt su podržali Britanska ambasada u BiH i Centar za slobodan pristup informacijama.

"Ponosni smo što smo dali podršku projektu, uradili smo to zbog važnosti slobodnog pristupa informacijama svih građana BiH. Čak i posljednji premijer Tony Blair je rekao da donošenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama predstavlja najlošiji potez u njegovoj karijeri. To je rekao jer je potrebno dosta zahtjeva za ispunjenje tog Zakona. Ali, gledajući unazad 10 godina, danas je Zakon poprilično ojačan", izjavio je Casey.

Učesnici promocije složili su se da je slobodan pristup informacijama fundamentalno pravo svakog građanina i veoma važno sredstvo u osiguravanju dobrog upravljanja.

"Nadam se da će ovo biti petak 13. za sve one koji nisu raspoloženi davati informacije u javnosti", rekao je Zoran Jačev, ekspert i jedan od učesnika projekta te dodao da je prije četiri godine i Indija donijela Zakon o slobodnom pristupu informacijama, ako bismo pitali njih, oni bi rekli da je ovo najjači zakon protiv korupcije u javnim institucijama.

Na promociji publikacija Jačev je također istakao da prava demokratija ne zavisi od izbora, da ona prije svega zavisi od jakih institucija, zapravo institucija koje imaju povjerenje javnosti.

"Nadam se da će ovaj Zakon biti korišten na pozitivan način, ne za razne političke svrhe, nego za promovisanje vlade koja radi u interesu svojih građana. Ono što je urađeno u projektu, proizvedeno je od mišljenja predstavnika medija, biznis sektora, nevladinih organizacija te predstavnika vlasti. Analizirali smo Zakon i na osnovu toga utvrdili šta je problem u bh. javnosti", dodao je Jačev.

Urađeno je oko 9.000 publikacija, koje su prevedene na sve službene jezike u BiH, te 1.500 primjeraka CD-ova. Sve publikacije će biti dostupne i na oficijelnoj stranici Centra za slobodan pristup informacijama.

"Svi priručnici su urađeni tako da su jednostavni za razumjeti te svaki službenik u institucijama može otvoriti i naći uputstvo za korištenje", kroz smijeh je rekao Zoran Jačev.