Zbog silovanja u Varešu
0

Sljedeće sedmice završne riječi Odbrana Bašića i Šijka

Klix.ba
Naredne sedmice bit će iznesene završne riječi Odbrana Muhidina Bašića i Mirsada Šijka, optuženih za silovanje u Varešu.

U srijedu, 19. decembra, Odbrane optuženih Muhidina Bašića i Mirsada Šijka iznijet će završne riječi. Oni se optužnicom terete da su sa dvojicom nepoznatih vojnika u januaru 1994. godine silovali jednu žensku osobu u Varešu. Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo da obojica optuženih budu proglašeni krivim.

Za ponedjeljak, 17. decembar, zakazana je statusna konferencija prije početka suđenja Vlači, bivšem upravniku objekata “Bunker”, “Sonja”, “Planjina kuća” i “Nakina garaža” koji je optužen za učešće u ubijanju, mučenju, zlostavljanju i silovanju.

Tog dana će pred Sudom BiH iskaz dati prvi svjedoci Odbrane Gorana Sarića, optuženog za ratni zločin u Sarajevu. Nastavak suđenja Sariću zakazan je i u petak, 21. decembra.

U ponedjeljak će biti nastavljeno suđenje Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Senadu Hakaloviću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, optuženima za zločine u Trusini kod Konjica počinjene 1993. godine. Isti dan suđenje će biti nastavljeno Savi Babiću za ratni zločin u Bratuncu.

Dan kasnije će se nastaviti suđenja za ubistva Bošnjaka iz Višegrada, za šta se terete Predrag Milisavljević, Miloš Pantelić i Ljubomir Tasić, kao i za zločine u Kotor-Varoši za koje Tužilaštvo BiH tereti Fikreta Planinčića, Rasima Lišančića, Seada Menzila i Mirsada Vatrača.

Za utorak su zakazani i nastavci suđenja Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić za zločine u Dretelju kod Čapljine, Oliveru Krsmanoviću za zločin u Višegradu i Edinu Džeki za zločin u Jablanici i Konjicu, kao i Najdanu Mlađenoviću i Savi Živkoviću za zločine u Bratuncu.

U srijedu, 19. decembra, nastavljaju se suđenja Zemiru Kovačeviću, za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, te Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću za genocid počinjen u Srebrenici.

Za četvrtak je zakazan i nastavak suđenja Nihadu Bojadžiću za zločine počinjene u Jablanici.

U petak, 21. decembra, nastavit će se suđenja Slobodanu Grujiću za zločine u Zvorniku, kao i Ramizu Avdoviću i Iliuan-Nicolaeu Vintili, koji su optuženi za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.

Naredne sedmice će biti nastavljeno obnovljeno suđenje za zločine počinjene na Korićanskim stijenama, gdje je ubijeno oko 200 civila, a za to se terete Dušan Janković, Zoran Babić, Milorad Škrbić i Željko Stojnić, nekadašnji pripadnici prijedorske policije.