BiH
0

Sljedeće sedmice presuda za zločine u "Kuli"

FENA
Sud Bosne i Hercegovine izreći će 16. juna prvostepenu presudu Radoju Laloviću i Soniboju Škiljeviću, optuženima za zločine u Kazneno-popravnom domu “Butmir” na Kuli kod Sarajeva - prenosi BIRN - Justice Report.

Lalović i Škiljević su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu radi progona i etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva.

Suđenje im je počelo u martu 2009., a tužilaštvo je u završnoj riječi tražilo da se optuženima izreknu kazne veće od pet godina zatvora, dok je odbrana smatrala da trebaju biti oslobođeni.

Za 16. juna zakazana je i statusna konferencija uoči početka suđenja Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Senadu Hakaloviću, bivšim pripadnicima Armije BiH (ABiH) optuženim za zločine počinjene u aprilu 1993. u selu Trusina u Konjicu.

Naredne sedmice u Sudu BiH iskaz će u svoju korist dati i dvojica optuženih.

Odbrana Željka Stojnića, koji je sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem i Dušanom Jankovićem optužen za ubistva oko 200 Prijedorčana na Korićanskim stijenama, počet će dokazni postupak saslušanjem optuženog u ponedjeljak i utorak, dok će u četvrtak na klupu za svjedoke sjesti i Alija Osmić, bivši pripadnik Vojne policije ABiH koji je optužen za zločine u Bugojnu.

A 14. i 17. juna bit će nastavljeno suđenje Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću, bivšim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) optuženim za genocid u Srebrenici.

Za genocid u Srebrenici optužen je i Željko Ivanović, bivši pripadnik 2. odreda Specijalne policije MUPRS-a, čija će odbrana saslušati prvog svjedoka 17. juna.

Dva dana naredne sedmice – 15. i 17. juna – nastavit će se suđenje Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću, Marinku Ljepoji i Branku Topoli, koji se terete za sudjelovanje u strijeljanju oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine.

Tužilaštvo BiH bi naredne sedmice, na ročištima u ponedjeljak i srijedu, trebalo okončati iznošenje materijalnih dokaza u postupku protiv Vinka Kondića, Boška Lukića i Marka Adamovića, koji su optuženi za zločine počinjene na području općine Ključ.

Odbrana Gojka Kličkovića, koji je s Mladenom Drljačom i Jovanom Ostojićem optužen za zločine na području Bosanske Krupe, nastavit će svoj dokazni postupak 15. i 16. juna, dok će naredni dan svoje svjedoke saslušavati i odbrana Darka Dolića, optuženog za zločine na području općine Prozor.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH naredne sedmice će se nastaviti obnovljena suđenja Šefiku Aliću, koji je prvostepenom presudom oslobođen krivice za zločine u Bosanskoj krajini, te Anti Kovaću, nepravosnažno osuđenom na 13 godina zatvora zbog zločina u Vitezu.

Alić će se pred Sudom pojaviti 14. juna, a Kovać 18. juna 2010. godine.