BiH
0

Sljedeće sedmice presuda Neškoviću i Iliću za zločine u Srebrenici

FENA
Sud BiH izreći će u srijedu, 26. septembra, presudu Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, bivšim pripadnicima Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske (RS) optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen nad Srebreničanima.

Tužilaštvo BiH tereti Neškovića i Ilića da su 13. i 14. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka koji su u grupama odvođeni u Zemljoradničku zadrugu u Kravici, gdje su ubijeni.

Prema optužnici, Ilić je pucao iz automatskog oružja u strijeljane zarobljenike, a Nešković je naredio dvojici pripadnika ove jedinice da ubiju dva zarobljena muškarca, što su oni i učinili. Ilić je optužen i da je 17. jula 1995. u mjestu Jelah ubio jednog zarobljenika.

Za četvrtak, 27. septembar, planirana je statusna konferencija pred početak suđenja Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

Stanišić i Milošević optuženi su za zločine počinjene na brani u Petkovcima kod mjesta Đulići (opština Zvornik), gdje je u julu 1995. strijeljano oko 1.000 ranije zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Suđenje Veselinu Vlahoviću Batku, optuženom za zločine počinjene u Sarajevu, bit će nastavljeno u srijedu, 26. septembra, kada će biti saslušani prvi svjedoci Odbrane. Suđenje će se nastaviti i u četvrtak.

U utorak, 25. septembra, zakazano je ročište, po zahtjevu Tužilaštva BiH, za produženje pritvora Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću, optuženima za zločine počinjene u Višegradu 1992. godine.

U ponedjeljak i petak, 24. i 28. septembra, saslušanjem svjedoka Tužilaštva BiH bit će nastavljeno suđenje Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Zulfikaru Ališpagi i Nihadu Bojadžiću, šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) koji su optuženi za zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 18 civila i četiri vojnika HVO-a.

Za četvrtak, 27. septembar, zakazano je suđenje Nihadu Bojadžiću, optuženom za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje zarobljenika hrvatske nacionalnosti u Muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici.

Istog dana će biti nastavljeno suđenje Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. Maj” na području općine Hadžići.

Suđenje Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, optuženima za zločine počinjene na području općine Čajniče, bit će nastavljeno u ponedjeljak, 24. septembra, a utorak, 25. septembra, bit će nastavljeno suđenje Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, optuženima za zločin počinjen na području Kotor-Varoši.

U srijedu, 26. septembra, bit će nastavljeno suđenje Veselku i Ivi Ragužu, optuženima za zločin počinjen u Stocu i Čapljini, dok će u petak, 28. septembra, biti nastavljena suđenja Goranu Sariću, optuženom za zločin u Sarajevu počinjen 1992. godine, i Predragu Prošiću, optuženom za zločine počinjene u Sanskom Mostu.

U ponedjeljak će biti nastavljena obnovljena suđenja Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, koji su optuženi za zločin počinjen na Korićanskim stijenama.