Sud BiH
0

Sljedeće sedmice kraj suđenja za zločin u Konjicu

FENA
Tokom naredne sedmice pred Sudom BiH trebalo bi se završiti suđenje Zrinku Pinčiću, optuženom za zločin nad Srbima u Konjicu.

Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH u ponedjeljak, 24. novembra, bit će iznesene završne riječi na suđenju Zrinku Pinčiću, optuženom za ratni zločin počinjen na području Konjica.

Zakonski rok za izricanje presude je tri dana nakon što obje strane iznesu završnu riječ.

Tužilaštvo BiH tereti Pinčića da je od novembra 1992. do marta 1993. godine, “naoružan i u vojnoj uniformi”, u mjestu Donje Selo, općina Konjic, iz kuće u kojoj su bili zatočeni civili srpske nacionalnosti, izvodio i uz prijetnje više puta seksualno zlostavljao jednu ženu.

Iduće sedmice održat će se i dvije statusne konferencije – prva u ponedjeljak, na suđenju Miloradu Trbiću, optuženom za genocid u Srebrenici, kada bi Sudsko vijeće trebalo donijeti odluku o izvođenju dodatnih dokaza Tužilaštva BiH.

Druga statusna konferencija bit će održana u četvrtak, 27. novembra, na suđenju Sulji Karajiću, kada će Odbrana predstaviti dokaze koje namjerava izvesti u daljnjem postupku. Karajić, bivši pripadnik Armije BiH, tereti se za zločine počinjene nad pripadnicima Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne.

Tužilaštvo BiH će u ponedjeljak i srijedu, 24. i 26. novembra, nastaviti izvoditi dokaze i na suđenju Vinku Kondiću, Bošku Lukiću i Marku Adamoviću, koji se terete za podstrekavanje na učinjenje krivičnog djela genocida na području općine Ključ.

Odbrana Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića nastavit će sa izvođenjem dokaza u ponedjeljak i četvrtak. Ovu četvoricu optuženih Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene u Vojnom kod Mostara.

Zakazan je i nastavak suđenja Gojku Kličkoviću, Jovanu Ostojiću i Mladenu Drljači za srijedu, 26. novembra. Ovi otpuženi terete se da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem stvaranja teritorija koji će naseljavati Srbi, te u nizu zločina počinjenih na području općine Bosanska Krupa.

U srijedu i četvrtak, 26. i 27. novembra, Odbrana Ante Kovaća trebala bi započeti izvođenje dokaza. Prvo će u svoju korist iskaz dati sam optuženi, kojeg Tužilaštvo BiH tereti da je, kao zapovjednik Brigadne vojne policije Viteške brigade HVO-a, učestvovao u hapšenju i zatvaranju Bošnjaka u Vitezu, te za silovanje dviju ženskih osoba.

Istih dana slijedi nastavak izvođenja dokaza Tužilaštva na suđenju Momiru Saviću, optuženom za zločin počinjen u Višegradu.

Nastavlja se i suđenje četvorici optuženih za zločin nad bugojanskim Hrvatima - u srijedu, 26. novembra, kada će Tužilaštvo BiH nastaviti sa dokaznim postupkom. Nisvet Gasal, Musajb Kukavica, Enes Handžić i Senad Dautović terete se za “zatvaranje, mučenje i ubistva” civila u logorima u ovoj srednjobosanskoj općini.

U srijedu i četvrtak, 26. i 27. novembra, izvođenjem dokaza Tužilaštva nastavlja se suđenje Krsti Saviću i Milku Mučibabiću, koji se terete za zločine počinjene u četiri općine istočne Hercegovine. Dokazni postupak Tužilaštva BiH protiv Predraga Bastaha i Gorana Viškovića, optuženih za niz zločina počinjenih na području Vlasenice, bit će nastavljen i u četvrtak i petak, 27. i 28. novembra, javio je danas BIRN-Justice Report.