BiH
0

Sljedeće sedmice: Još jedna presuda za zločine u Foči

Sarajevo-x.com
Naredne sedmice će pred Sudom BiH biti izrečena presuda za zločine u Foči, a počet će suđenja za ratne zločine počinjene u Jajcu i Ključu

Nakon što su obje strane iznijele svoju završnu riječ, 4. februara 2008. Sud BiH će izreći presudu Ranku i Rajku Vukoviću, optuženima za zločine počinjene u Foči 1992. godine. Bivše pripadnike nekadašnje vojske Srpske Republike BiH Tužilaštvo tereti da su ubili dvoje stanovnika sela Podkolun, dok se Ranko tereti i za silovanje jedne žene u mjestu Miljevina.

Tužilaštvo je u završnoj riječi tražilo da optuženi budu proglašeni krivim, te da se Ranku Vukoviću izrekne dugotrajna kazna zatvora, dok je branilac optuženih smatrao da Vijeće može donijeti “isključivo oslobađajuću presudu”.

U petak, 8. februara, počet će suđenje Idhanu Sipiću, kojeg Tužilaštvo tereti za zločin počinjen na području općine Ključ u septembru 1995. godine. Sipić je u novembru prošle godine priznao krivicu, te sa Tužilaštvom postigao sporazum o priznanju krivnje, kojim mu je bila predviđena kazna zatvora u rasponu od šest do deset godina.

Sudsko vijeće je odbacilo ovaj dogovor, te slučaj uputilo na procesuiranje, zbog činjenice da je optuženi, kako je sam rekao, sporazum potpisao prije nego je pročitao optužnicu, te se kasnije nije mogao u potpunosti složiti sa svime što je u njoj navedeno.

Istog dana, 8. februara, počet će suđenje i Mirku (Špire) Pekezu, Mirku (Mileta) Pekezu i Miloradu Saviću, koji su – prema navodima optužnice – kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) i rezervnog sastava policije, 10. septembra 1992. godine učestvovali u hapšenju i strijeljanju civila iz mjesta Ljoljići i Čerkazovići, općina Jajce.

Nakon što je Sudsko vijeće odlučilo da spoji dvije optužnice protiv četvorice optuženih za zločine u Bugojnu, za 6. februar 2008. godine zakazana je statusna konferencija na kojoj bi se strane trebale dogovoriti o toku suđenja.

Prema odluci Sudskog vijeća, Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, te Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću sudit će se zajedno. Sva četvorica su optužena za zločine nad Hrvatima počinjene u Bugojnu 1993. i 1994. godine, tokom sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH.

Tri dana naredne sedmice – 4, 5. i 6. februar – predviđena su za nastavak suđenja Željku Mejakiću, Momčilu Grubanu, Dušanu Fuštaru i Dušku Kneževiću, a počet će unakrsnim ispitivanjem prvooptuženog. Četvorka se tereti za zločine počinjene u logorima Omarska i Keraterm, općina Prijedor.

Suđenje Miloradu Trbiću nastavlja se 4. i 5. februara, kada će Tužilaštvo nastaviti s izvođenjem dokaza protiv bivšeg pomoćnika načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade VRS-a koji se tereti za genocid u Srebrenici.

U utorak, 5. februara, nastavlja se dokazni postupak Odbrane Save Todovića, koji se zajedno sa Mitrom Raševićem tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene u Kazneno-popravnom domu Foča.

Suđenje jedanaestorici optuženih za genocid u srebreničkom selu Kravica nastavit će se 6. i 7. februara, kada bi kao svjedok Odbrane iskaz trebao dati Drago Nikolić, koji je pred Haškim tribunalom optužen za zločine u Srebrenici.

Četiri svjedoka Odbrane Zijada Kurtovića, optuženog za zločine počinjene nad Hrvatima u Donjoj Drežnici kod Mostara, pojavit će se na suđenju 7. februara.

Istog dana nastavljaju se suđenja Suadu Kapiću, kojeg Državno tužilaštvo smatra odgovornim za zarobljavanje i ubistva nekoliko pripadnika VRS-a na području općine Sanski Most, kao i Zdravku Mihaljeviću, pripadniku HVO-a koji se tereti za ubistva civila u kiseljačkom selu Tulice.

U petak, 8. februara, nastavit će se suđenje Pašku Ljubičiću, bivšem pripadniku HVO-a koji se tereti za komandovanje i učestvovanje u napadima na sela i gradove na području Srednje Bosne.