BiH
13

Sljedeće sedmice izbor novog predsjednika Suda BiH, prijavilo se 7 kandidata

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Novi predsjednik Suda Bosne i Hercegovine bit će poznat u srijedu, 14. decembra, na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTS) BiH u Mostaru. Intervjui s kandidatima će biti završeni do početka naredne sedmice, odnosno do ponedjeljka, 12. decembra.

Na dnevnom redu sjednice VSTV-a se nalazi tačka o imenovanju novog Suda BiH, a na ovu poziciju se prijavilo sedam kandidata. Oni su u prvoj fazi ocijenjeni za svoj rad i rezultate, a nakon intervjua će biti poznati konačni rezultati, odnosno ko zadovoljava potrebne kriterije.

Na konkurs za predsjednika Suda BiH prijavili su se sudije BiH Branko Perić, Izo Tankić, Ranko Debevac, Mira Smajlović i Tihomir Lukes. Dodatno su se na konkurs prijavili tužilac Tužilaštva BiH Ismet Šuškić i glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić.

Na konkursu za imenovanje predsjednika Suda BiH VSTV će prilikom imenovanja u obzir uzeti stručno znanje, iskustvo i postignute rezultate. Razmatrat će se i stručne sposobnosti prijavljenih kandidata, savjesno i odgovorno obavljanje dužnosti, odnos s kolegama, ponašanje van posla te profesionalne nepristrasnosti, ugled i iskustvo na rukovodećim pozicijama.

Aktuelna predsjednica Suda BiH je Meddžida Kreso koja je na ovoj poziciji 12 godina, odnosno dva mandata, a posljednji joj traje do 26. januara 2017. godine.

Meddžida Kreso je na poziciju predsjednice Suda prvi put izabrana 2004. godine, a drugi put 2011. godine.