Talas hladnoće u BiH
0

Sljedeće sedmice do minus 10

SRNA
BiH tokom sljedeće sedmice očekuje talas izrazito niskih dnevnih temperatura vazduha, koje će se kretati od minimalo minus 10 do maksimalo jedan Celzijusov stepen, izjavio je Srni klimatolog Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH Denis Đugum.

"Temperatura će biti ispod godišnjeg prosjeka, a već ovog vikenda očekuju se temperatura do minus šest Celzijusovih stepeni", rekao je Đugum.

Govoreći o snježnim padavinama, Đugum je istakao da će snijega biti nešto više u centralnim i zapadnim dijelovima BiH, a da će padavine trajati do kraja sedmice. 

"Najviše snijega očekujemo tokom ove noći", rekao je Đugum. 

Meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu FBiH Ibrahim Hadžismajlović rekao je da se kiša noćas i sutra ujutro očekuje u Hercegovini, a da se prestanak i snježnih i kišnih padavina u BiH očekuje u nedelju poslijepodne. 

Govoreći o povećanoj zagađenosti vazduha, Hadžismajlović je istakao da je zagađenost veća kada je anticiklon i stabilno vrijeme, a da sa padavinama dolazi do smanjenja tih vrijednosti. 

"Zbog spuštanja vazduha iz viših slojeva atmosfere, sve ono što je loše spušta se na dole, pa su takve mjerene vrijednosti povećane", rekao je Hadžismajlović. 
U Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo istakli su da su u Sarajevu koncentracije sumpordioksida visoke, ali još u prihvatljivim granicama.

U Banjoj Luci je izražen problem visoke koncentracije ugljenmonoksida koja je posljednjih dana nadmašio sve rekorde. Prisustvo azotnih kiselina u atmosferi u Banjoj Luci najveće je u posljednjih šest godina.

U Zenici je zagađenje vazduha dostiglo kritičnu tačku. Nivo zagađenosti lebdećim česticama prašine, ugljenmonoksida i sumpordioksidom dosegnuo je najviše vrijednosti izmjerene u posljednjih šest-sedam godina, otkako je reaktivirana proizvodnja u "Arcelor Mitalu" Zenica.