Najava Antona Kasipovića
0

Sljedeće godine novi studentski dom u Banjoj Luci

SRNA
Četvrti paviljon Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjoj Luci, kapaciteta 850 ležajeva i sa propratnim sadržajima na površini od oko 20 hiljada kvadratnih metara, trebalo bi da bude izgrađen do početka školske 2012/2013. godine, najavio je danas ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović.

Kasipović je precizirao da bi gradnja novog objekta studentskog doma trebalo da počne u februaru naredne godine i da će potrebnih 10 miliona KM, najvjerovatnije, biti obezbijeđeno iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke ili po modelu javno-privatnog partnerstva.

On je rekao da se priprema još jedna kreditna linija za Univerzitet u Istočnom Sarajevu, odnosno za studentski smještaj od Trebinja, Foče, Zvornika, Pala, Lukavice do Doboja, i izrazio nadu da će u naredne dvije do tri godine biti riješeno pitanje studentskog smještaja.

Gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović rekao je da će Grad obezbijediti neophodnu prostorno-plansku dokumentaciju za novi objekat studentskog doma, čije je idejno rješenje danas predstavljeno. 	

"Projekat je za pohvalu jer slijedi potrebe studenata", rekao je Davidović i dodao da ako ne dođe do realizacije, uslovi za studiranje, učenje, a na prvom mjestu smještaj, biće loši kao što su i sada.

Predstavnik autorskog tima idejnog rješenja za novi paviljon Studentskog centra "Nikola Tesla" Saša Čvoro rekao je da novi objekat predviđa tri bloka sa jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, te posebne smještajne uslove za osobe s invaliditetom. 

U okviru četvrtog paviljona biće i drugi propratni sadržaji kao što su biblioteka, medioteka, restoran, studentsko pozorište.
Studentski centar "Nikola Tesla" u Banjoj Luci za sada ima tri paviljona za smještaj studenata kapaciteta 1.120 ležajeva. U Banjoj Luci studira više od 20.000 studenata iz cijele RS, od čega samo na Banjalučkom univerzitetu oko 17 000.