Pisanje britanskog The Guardiana
4

Sljedbenici Ratka Mladića ponovo žele preuzeti Srebrenicu

Klix.ba
Srebrenica (Foto: Alfons Rodriguez)
Srebrenica (Foto: Alfons Rodriguez)
Pred početak suđenja Ratku Mladiću, njegovi sljedbenici i poštovatelji žele preuzeti moć u Srebrenici zahvaljujući odluci prema kojoj Sreberničani, koji više ne žive u tom gradu, ne mogu glasati na predstojećim lokalnim izborima, što će značiti da će bosanski Srbi imati većinu u tom gradu.

Naredne sedmice u Hagu počinje suđenje Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici, gotovo 17 godina nakon što su snage koje je predvodio preuzele vlast u Srebrenici. Tom prilikom je u masovonom pokolju ubijeno više od 8.000 muslimana. Mladićevi sljedbenici žele i danas preuzeti kontorolu nad tim gradom, nakon što je donesena odluka o raspisivanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Srebrenica se pridružila Guernici i Oradouru, gradovima horora u historiji. Srebrenica je posebno mjesto, usamljeno od 1992. do 1995. godine, mjesto gdje je počinjen genocid, što je potvrdio i Sud u Hagu. Mladićev politički šef, Radovan Karadžić već je u sudnici, gdje mu se sudi, između ostalog, za učešće u srebreničkom masakru. Prije četiri godine, Srebrenici je dodijeljen poseban status kada je riječ o općim izborima.

"Želimo da u Srebrenici glasaju oni koji su rođeni tamo, a koji su morali pobjeći iz grada u kojem se desio genocid. U svakom drugom slučaju, grad će preuzeti ljudi koji propagiraju laž i negiraju genocid", kaže Ćamil Duraković.

Tokom rata, Srebrenica je bila enklava koju su kontrolisali Srbi dok Mladićeve trupe nisu ušle u taj grad u julu 1995. godine i ubile 8.100 muškarca i djece u samo nekoliko sedmica.

Ovosedmična odluka o izborima u tom gradu sada se čini kao konačna, ali bi međunarodne vlasti mogle ukinuti odluku, ukoliko to budu htjele. Valentin Inzko, austrijski diplomata koji je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, htio je riješiti ovo pitanje, ali, kako piše The Independent, nedostajala je volja zapadnih zemalja.

"Nedopustivo je to da se međunarodna zajednica više brine o biračima nego vlasti u toj zemlji. Stranke se moraju složitiu vezi s tim pitanjem, a ne oslanjati se na odluke međunarodne zajednice", kazao je zapadni diplomata.

Duraković smatra kako Amerikanci ove godine ne žele pomoći u rješavanju pitanja izbora u Srebrenici.

"Ovo je legalno, političko, moralno i humanitarno pitanje. Međunarodna zajednica ima obavezu pomoći. Ali, nažalost, nisu na strani žrtava.

U Srebrenici je prije rata živjelo 30.000 Bošnjaka, 80 posto cjelokupne populacije. Trenutno, kaže Duraković, odnos je "2:1 za Srbe".

"Moramo promijeniti Izborni zakon... Srebrenica mora biti izuzetak. Ne smijemo dopustiti da genocid bude način legalnog preuzimanja dijelova zemlje", kazao je Emir Suljagić, jedan od preživjelih Srebreničana.