BiH
164

Slika poklonjena papi objedinila bh. različitosti

FENA
(Foto: FENA)
Poznati sarajevski stomatolog Nadir Bičakčić ponukan porukama mira pape Franje odlučio je Svetom ocu pokloniti sliku odmah nakon što je objavljeno da će poglavar Vatikana posjetiti Sarajevo 6. juna.

Na slici je u prvom planu papin portret s podignutom rukom u znak pozdrava i bijelim golubom, simbolom mira, a u pozadini su bogomolje četiri najveće religije u BiH. Tu je Katedrala Srca Isusova, Saborna crkva, Begova džamija i sinagoga.

Slika je djelo ruku akademskog slikara Dževdeta Nikočevića koji je svoja djela izlagao širom svijeta, a ideja za sliku bila je Bičakčićeva i vlasnika Galerije "CD Art" Darka Ćorića koji je uradio odgovarajući ram u nježnim bijelim bojama.

U razgovoru za Fenu Bičakčić je kazao da je papa Franjo veliki čovjek koji predstavlja državu Vatikan jednu od prvih koja je priznala Bosnu i Hercegovinu kao neovisnu državu.

Istaknuo je da je da ga je oduševio papin odnos prema socijalno ugroženom stanovništvu cijele planete, ali i njegov odnos prema različitostima, multinacionalnosti i multireligioznosti kakva postoji i u BiH.

"Sliku sam mu poklonio jer želim da ga ta slika uvijek podsjeća na ono što jeste BiH od pamtivijeka, kakvi treba i da ostanemo, jer različitosti su zaista naše najveće bogatstvo". istaknuo je Bičakčić.

Ćorić je u razgovoru za Fenu ispričao i čudan splet okolnosti vezan za sliku koja je uručena apostolskom nunciju u BiH Luigiju Pezzutu.

"Naime, papa je poslao poruku BiH uoči svog dolaska u kojoj je apostrofirao upravo bh. različitosti. Upravo te različitosti objedinjene su na ovoj slici koja je naslikana znatno ranije. Nesvjesno smo istaknuli ono što je i papa kasnije podcrtao u svojoj poruci", kaže Ćorić.

Slika je rađena u neobičnoj tehnici na papiru akrilikom zbog čega se čini da je urađena u akvarelu, a Ćorić kaže da je u isto vrijeme dok je slikana ova slika rađen i zvanični plakat na kojem je iskorišten gotovo isti papin portret.

Uz sliku je papi poslano i kratko pismo na bosanskom i italijanskom jeziku u kojem je Bičakčić napisao da Papi zahvaljuje za svaku gestu humanosti i dobrote kojom unosi mir u živote ljudi te pojašnjava da mu sliku poklanja kao prikaz neizmjernog bogatstva kojim se BiH ponosi.

Ova slika nije jedini poklon za papu Franju iz "CD Art" galerije, jer je brat Darka Ćorića, Zdravko Ćorić napravio fotografiju jednog detalja iz sarajevske Katedrale koju je Darko također uramio.

Papa Franjo dolazi u jednodnevni posjet Sarajevu u subotu i bit će to treći put da će Sveti otac posjetiti BiH jer je papa Ivan Pavao II posjetio BiH dva puta 1997. i 2003. godine.