BiH
40

Slijepi telefonista Amir Mujezin: Kolega me napao na radnom mjestu i počeo daviti

Piše: M. N.
Amir Mujezin je slijepa osoba koja radi na mjestu telefoniste u JU Hitna pomoć KS već 11 godina. Kako tvrdi, prije više od 10 dana verbalno i fizički je napadnut na poslu, a zbog doživljenog stresa je morao na bolovanje.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Napad se dogodio u petak, 18. septembra, kada su ga, kako je rekao, iz kabineta direktorice zamolili da ode u susjednu prostoriju gdje se nalazi vozač i zamoli ih da spuste slušalicu jer ih ne mogu dobiti, a direktorici je bilo potrebno vozilo.

"Ušao sam u susjednu kancelariju i rekao 'molim vas spustite slušalicu jer vas iz kabineta ne mogu dobiti'. Tada nastaje haos. Nusret Omerbašić je počeo da mi psuje i da me vrijeđa, a potom je nasrnuo na mene, uhvatio me za vrat i počeo daviti. Sreća je što sam okretan pa sam se uspio otrgnuti, a kolege su napravile zaštitnu zonu između nas. Vratio sam se na radno mjesto i pozvao policiju koja je napravila zapisnik", rekao je Mujezin za Klix.ba.

Istakao je kako je o tome obavijestio i svog šefa, ali da nije bilo reakcije, nakon čega je kontaktirao svog advokata i otišao na bolovanje. Kazao je kako je i ranije imao manjih problema i pritisaka, ali da ga nikada niko nije fizički napao.

Direktorica JU Hitna pomoć Sarajevo prim. dr. Sena Softić Taljanović rekla nam je kako je za ovaj slučaj saznala od novinara.

"Iako sam bila na radnom mjestu do 15:15 sati o tom događaju me niko nije informisao. U ponedjeljak, 21. septembra 2015. godine, pozvala sam na razgovor neposrednog rukovodioca ovih zaposlenika i pitala ga da li ima saznanja o pomenutom događaju. On mi je rekao da nije upoznat o dešavanjima u njegovoj službi, ali da je u dnevnom listu čitao o tome. S obzirom na to da se Amir Mujezin nije obratio svom neposrednom rukovodiocu, tražila sam da mi pozovu Amira na razgovor kako bih dobila sve potrebne informacije o navodnom incidentu. Tom prilikom sam saznala da je Amir Mujezin na bolovanju od petka, 18. septembra 2015. godine", kazala je Softić Taljanović.

Istakla je kako je odmah imenovala komisiju za utvrđivanje činjeničnog stanja čiji zadatak je da utvrdi šta se zapravo dogodilo pomenutog dana i da li je eventualno došlo do povrede radnih obaveza od zaposlenika koji su direktno povezani s ovim događajem, a sve u skladu s Pravilnikom o radu JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS.

"O rezultatima rada komisije za utvrđivanje činjeničnog stanja bit ćete pravovremeno obaviješteni", rekla je Softić Taljanović.

Mujezin je i dalje na bolovanju i nada se najboljem ishodu.

"Nadam se da postoji neko u ovom gradu ko će me zaštiti", zaključio je Mujezin koji ističe da kao invalidna osoba trpi razne pritiske.