Potrebna podrška za projekt
0

Slijepi i slabovidni mogu "čitati" vijesti za malo novca

Piše: N. Jamaković
Amir Mujezin
Amir Mujezin
Član Udruženja slijepih Kantona Sarajevo, Amir Mujezin, došao je na ideju da pokrene web-stranicu za slijepe i slabovidne osobe, ali mu za to trebaju podrška i minimalna novčana sredstva.

Kako je Mujezin pojasnio za Sarajevo-x.com, projekt "Infoservis 365" podrazumijeva da slijepe i slabovidne osobe uz pomoć govornog softvera "čitaju" medijski sadržaj, odnosno budu informisane.

"Govorni softver je odličan, međutim, slabovidne osobe ne mogu uz pomoć tog programa čitati vijesti s naših web-stranica, jer ih u tome ometaju fotografije, videosadržaj i drugi formati. Stoga sam još prije dvije godine došao na ideju da pokrenem web-stranicu na koju bih postavljao isključivo tekstualni dio iz medija", kaže Mujezin.

Već su mu u tom smislu podršku dali Federalna novinska agencija, te magazini Start i Gracija, koji mu šalju svoj tekstualni sadržaj u Microsoft Wordu. Da bi taj sadržaj postao dostupan i ostalim slijepim i slabovidnim osobama, potrebno je da Mujezin pokrene web-stranicu, a za to mu, kaže, treba sasvim malo novca.

"Meni je potreban računar i oprema da redovno pratim internet. Naglasio bih da u digitalnom formatu imam i 4.500 knjiga koje bih odmah postavio na stranicu. Ta stranica bi bila namijenjena isključivo slabovidnim osobama. Ako bih dobio novac koji mi je potreban, a ponavljam ne radi se o velikoj svoti, mogao bih pokrenuti stranicu za samo pet dana", ističe naš sagovornik.

Navodi kako mu podršku nisu pružili u Udruženju čiji je član, te je prinuđen sam tražiti finansijsku podršku za svoj projekt.

"Udruženje je ovaj projekt trebalo kandidovati ka nadležnim institucijama, ali kako oni to nisu učinili, odlučio sam sam tražiti podršku od privrednika i ljudi koji bi željeli pomoći", rekao je Mujezin.

Oni koji žele pomoći projekt mogu kontaktirati redakciju Sarajevo-x.com.