BiH
104

Slijepe i slabovidne osobe dobijaju savjetovalište koje će im pružiti svu potrebnu pomoć i podršku

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Rođenje djeteta sa invaliditetom dovodi do specifičnih promjena u porodici i prilagođavanje svih njenih članova kako bi se život djetetu učinio lagodnijim. Roditelji često budu "izgubljeni", prestrašeni i ne znaju kome da se obrate. Pored raznih udruženja, osobe koje su slijepe i slabovidne od sada će imati Savjetovalište koje će njima i djeci s ovim problemom pružiti svu potrebnu pomoć.

Savjetovalište za slijepe i slabovidne osobe u KS pokrenula je pripadnica ove populacije Almira Hasić koja je po struci socijalni radnik. Kako je istakla u razgovoru za Klix.ba, Udruženje slijepih KS i Društvo za zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba TMP pomoglo joj je da se obrazuje i stekne potrebne vještine, a savjetovalište će biti jedna vrsta nadogradnje kojom će se unaprijediti kvalitet života slijepih i slabovidnih osoba.

"Kada se rodi dijete s ovakvim invaliditetom dolazi do promjena u osnovnoj ćeliji društva - porodice. Rashodi postaju veći od prihoda i potrebna su novčana sredstva kako bi se djetetu pomoglo da taj invaliditet ne predstavlja prepreku u njegovom životu.Tu su i osobe koje žive u ruralnim dijelovima a koje nemaju pristupa pomoći i ne mogu biti uključene u društvene aktivnosti. Također, jedan partner često odsustvuje kako bi bio s djetetom na potrebnim rehabilitacijama. Sve to ostavlja traga i potrebno je tim ljudima pružiti psiho-socijalnu podršku", kazala je Hasić za naš portal.

Porijeklom je iz Tuzle, a u Sarajevu živi već šest godina i majka je jednog djeteta. Nakon što je prošla sve potrebne edukacije u Udruženju i odlučila je da se sama pobrine za svoju budućnost i pomogne populaciji slijepih i slabovidnih osoba.

"Udruženje slijepih i slabovidnih osoba KS je preopterećno mnogim zahtjevima za pomoć i projektima koje radi da bi osigurali osnovne potrebe ovoj populaciji i educirali ih. U savjetovalištu ćemo ponuditi psiho-socijalnu pomoć kao nadogradnju onog što se radi u sklopu udruženja. Naš cilj je da pomognemo slijepim i slabovidnim osobama od rođenja pa nadalje i njihovim porodicama. Tu su i osobe koje su izgubile vid kao odrasle a već su radile. Njima je potrebna kompletna rehabilitacija, prekvalifikacija, psihičko savjetovanje kako bi vratili samopouzdanje i navikli se na novonastalu situaciju, te pronaći im novo radno mjesto", kazala je Hasić.

Savjetovalište se sarađivati s Udruženjem slijepih KS od kojih imaju podršku, Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu te svim organizacijama i institucijama koje rade sa slijepim i slabovidnim osobama. Ovo je prva ustanova koja će ponuditi sveobuhvatnu pomoć i rehabilitaciju ovoj populaciji, a radit će na području KS i u okolnim mjestima. Imat će individualni rad s pojedincima, te grupni rad s porodicom. Posebnu pažnju posvetit će i pripadnicima ove populacije koji su u stanju socijalne potrebe.

Trenutno su u potrazi za prostorom o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. Također, u izradi je posebna web stranica koja će u potpunosti biti prilagođena slijepim i slabovidnim osobama uz pomoć raznih boja. Također, invalidne osobe kojima je potrebna pomoć, odnosno porodično savjetovalište, moći će potražiti savjet putem ove stranice, te će moći voditi razgovor sa nekim od članova tima na posebnom zaštićenom kanalu. U savjetovalištu će uz Hasić raditi i stručni tim uz pomoć Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom..