Inspektori u Kantonu Sarajevo
0

Slijedi uništavanje mlijeka, kao i pregledi tunjevine i govedine

FENA
Veterinarski inspektori su utvrdili da se u skladištu Dukat d.o.o. nalazi pošiljka trajnog mlijeka 2,8 posto mm, pakovanje od 0,5 litara koje je pozitivno na aflatoksin. Mlijeko je stavljeno van prometa i treba da se uradi neškodljivo uništenje, kazala je Agenciji Fena Joka Hlubna, glavna veterinarska inspektorica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

"Također, u skladištu Vindija d.o.o. pronađene su i stavljene van prometa pošiljke trajnog mlijeka 2,8 posto mm svježe mlijeko, trajno mlijeko 2,8 mm, svježe mlijeko 1,5 mm i svježe mlijeko 3,2 posto mm pozitivne na aflatoksin. Promet je zabranjen i naređeno je neškodljivo uništenje", kazala je Hlubna.

Neškodljivo uništenje bit će urađeno ovih dana. "Dukat" će uništenje uraditi u jednoj firmi u Vitezu, a "Vindija" u KJKP "Rad".

Veterinarski inspektori su uzeli i uzorke svih mlijeka koje dolaze na sarajevsko tržište da bi bilo ispitano prisustvo aflatoksina.

"Uzeli smo uzorke mlijeka od Megglea, Euromiga, a uzet ćemo i od proizvođača iz Bosanske Dubice. Već smo dio uzeli, a dio je u toku", kazala je Hlubna.

Veterinarska inspekcija je obaviještena od Agencije za sigurnost hrane 8. februara o prisustvu histamina u ohlađenoj svježnoj tunjevini uvezenoj iz Španije.

"Veterinarski inspektori su izvršili preglede kod uvoznika, a uvoznik je bio Morski san. Zatekli smo devet kg neprodate tunjevine, koja je uništena na neškodljiv način. Uvoznik je uvezao 36 kilograma, a ostalo je prodano prije nego što smo mi dobili obavještenje", precizirala je Hlubna.

U Konzumu d.o.o. koji plasira na tržite rijal tunjevinu, veterinarski inspektori su također uzeli uzorke za laboratorijsko ispitivanje za histamin.

Što se tiče prisustva konjskog mesa, veterinarski inspektori su uzeli uzorke proizvoda od mesa na prisustvo konjskog mesa kod domaćih proizvođača. Radi se o domaćim proizvođačima "Ovako" i "Brajlović" i uvozniku "Kras" ali i još nekim uvoznicima. To je smrznuto goveđe meso, a obavijest smo dobili od Ureda za veterinarstvo, rekla je Agenciji FENA Joka Hlubna, glavna veterinarska inspektorka Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.