Drastično smanjenje budžeta
0

Slijedi li gašenje sportskih klubova u KS?

Piše: Edin Isanović
Foto: Daylife
Foto: Daylife
Jučer je je na inicijativu predstavnika klubova nosilaca vrhunskog sporta u Kantonu Sarajevo FK Željezničar, FK Sarajevo, RK Bosna, KK Bosna, KK Željo, te predstavnika klubova sjedeće odbojke Spid i Fantomi u prostorijama Vlade Kantona Sarajevo održan sastanak sa ministrom kulture i sporta Emirom Hadžihafizbegovićem.

Povod sastanka je zabrinutost klubova i razmatranje stanja i budućnosti rada kulbova nosilaca vrhunskog sporta u Kantonu. Svi prisutni klubovi su iskazali svoju podršku programu rada Ministarstva kulture i sporta i resornom ministru, te naglasili značaj podrške vrhunskom sportu kojeg su ministarstvo i vlada počeli realizovati prije dvije godine.

Svoju duboku zabrinutost su izrazili uzimajući u obzir moguće smanjnje budžeta ministarstva, koje će se također u velikoj mjeri reflektirati na sredstva kojima je dosada podržavan vrhunski sport u kantonu. U slučaju smanjenja iznosa sredstava dosada izdvajanih za vrhunski sport, posljedice mogu biti katastrofalne i nesagledive u kontekstu opstanka klubova u cjelini. Budžet je prošle godine iznosio 1,85 miliona KM, a Kanton Sarajevo za vrhunski sport u ovoj godini planira izdvojiti skromnih 600.000 KM.

To je suma sa kojom bi FK Sarajevo i Željezničar, KK Bosna, ŽKK Željezničar, RK Bosna, te OKI Spid i OKI Fantomi trebali aktivno učestvovati u evropskim takmičenjima i donijeti nam sportske uspjehe.

Koliko je to realno, pogotovo imajući u vidu sredstva koja izdvajaju drugi gradovi iz regiona, najbolje će nam pokazati tabele međunarodnih takmičenja u kojima naši klubovi sve teže i teže opstaju i bez rezanja budžeta.

Također, na sastanku su predstavnici navedenih klubova uputili inicijativu Ministarstvu kojom se zahtijeva hitna izmjena Zakona o sportu, a koja se odnosi na vrhunski sport te reviziju i dopunu strategije razvoja sporta u Kantonu Sarajevo. Prisutni klubovi su također naglasili da očekuju aktivno djelovanje Ministarstva u pravcu što hitnije implementacije Zakona o sportu na državnom nivou.

Direktor Željezničara Dželaludin Muharemović je za naš portal rekao: "Ako se budžet smanji to će dovesti do situacije da pojedini klubovi počnju razmišljati i o gašenju. Situacija i ovako nije sjajna, a ako dođe do smanjenja budžeta, to bi bio dodatni udar na sve nas. Ipak, smatram da do toga neće doći i da će premijer Kantona Sarajevo promijeniti svoju odluku."

Slično razmišljaju i u RK Bosna BH Gas. Tarik Smajlović, generalni sekretar kluba je za Sarajevo-x.com je apostrofirao: "Zadovoljni smo napustili sastanak. Zahvaljujemo se ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo Emiru Hadžihafizbegoviću. Uvijek je imao sluha i odvajao je finansijska sredstva za vrhunski sport u glavnom gradu BiH. Nas ne zanima iz koje je on stranke, bitno je da svoj posao obavlja profesionalno i korektno. Kako sada stvari stoje dobili bi 600.000 KM i kada bi se to podijelilo, klubovi bi dobili otprilike po 85.000 KM. Ipak, nadamo se da će ministar Hadžihafizbegović istrajati u svojoj namjeri da se to ne desi. Ovo što radi premijer Mehmedić je genocid za sport."