Nakon objave video snimka
0

Slijedi krivična prijava za mladića koji je šutnuo mačku

Piše: A. Jahić
S.S (23) iz Laktaša koji je nogom šutnuo mačku, o čemu svjedoči i objavljeni video snimak još uvijek nije kažnjen. Policija ga navjerovatnije neće kazniti jer smatra da je slučaj zastario, saznaje portal Sarajevo-x.com. Iz Udruženja NOA iz Banjaluke, međutim, najavljuju krivičnu prijavu.

Ovaj snimak koji je objavljen na našem portalu pokrenuo je lavinu reakcija. Osnovana je grupa na Facebooku koja osuđuje ovaj čin, a oštro su reagovali i iz Udruženja za zaštitu životinja NOA iz Banjaluke.

Mladić je, kako smo saznali, dao izjavu policiji, te rekao da je snimak nastao prije dvije godine, te mu nije jasno otkud se našao na Facebooku.

Veterinarska inspekcija inspektorata RS će i dalje raditi na ovom slučaju.

"Ne postoji opravdanje koje ga može osloboditi od tog čina", kaže za portal Sarajevo-x.com Bogdana Mijić iz Udruženja NOA.

Ona kaže da će Udruženje naredne sedmice tužilaštvu u Banjoj Luci podnijeti i krivičnu prijavu protiv S.S.

Iz Udruženja će se pozvati na član 433. Krivičnog zakona Republike Srpske u kojem piše "ko se surovo ponaša prema životinjama ili ih izlaže nepotrebnim ili dugotrajnim mukama ili stradanjima, ili ih protivno propisima ubija kazniće se novčanom kazanom ili kaznom zatvora od jedne godine".

"Svi smo odlučni da slučaj privedemo kraju", kaže za Sarajevo-x.com gđa Mijić.