BiH
1

Slavni fotoreporteri u Sarajevu govore o ratnom iskustvu u BiH

Klix.ba
Sarajevo je u periodu od 14. do 21. jula grad domaćin šeste Foundry radionice iz oblasti fotožurnalizma.

Ovaj jedinstveni događaj, koji se u trajanju od jedne sedmice svake godine održava u različitim dijelovima svijeta, omogućava polaznicima da prisustvuju predavanjima i praktičnoj obuci, koje vode neka od najznačajnijih imena u svijetu reportažne fotografije.

Dio programa Foundry radionice je i panel diskusija otvorena za javnost. Tom prilikom će u utorak 16. jula u galeriji ALU od 19:00 sati svoje fotografije i iskustva u radu tokom sukoba na Balkanu sa posjetiocima podijeliti Ron Haviv, Paul Lowe, Imre Szabo i Robert King. Radovi pomenutih autora ostavili su veliki trag u svjedočenju o historiji rata u Bosni i Hercegovini.

Primarni cilj Foundry Photojournalism Workshopa (FPW) je obuka na najvišem nivou u poljima vizuelnog novinarstva, fotoreportaže i pripovijedanja te medijske pismenosti za fotoreportere i dokumentarne fotografe iz zemalja u razvoju, koji obično nisu u mogućnosti priuštiti edukaciju ovakvog profila.

Foundry je zasnovan na volonterskom principu, a podršku pruža osoblje iz Sjedinjenih Američkih Država, Evrope, Južne Amerike i Južne Azije. Instruktori su također volonteri, a riječ je o najvećim imenima u oblasti fotožurnalizma, uključujući dobitnike Pulitzer i Robert Capa nagrada te World Press Photo i Pictures of the Year međunarodnih priznanja.

Svjetska fotografska imena, kao što su Ron Haviv, Stephanie Sinclair i Ashley Gilbertson iz agencije VII, StanleyGreen, Kadir van Louhizen i Andrea Bruce iz agencije Noor, Adriana Zehbrauskus i Eros Hoagland iz New York Times magazina, Ami Vitale i Maggie Steber iz National Geographica, Michael Robinson-Chavez iz LA Times magazina, Mauricio Lima, fotograf godine prema izboru magazina Time, Schaul Scwarz i Benjamin Lowy iz Reportage by Getty, Paula Bronstein iz Getty Images te Walter Astrada, višestruki dobitnik World Press Photo nagrada, samo su dio impozantne liste instruktora Foundry radionica. Tokom proteklih pet godina ekipa FPW prenijela je svoje znanje na više od 900 polaznika iz svih dijelova svijeta.