Sud BiH
0

Slavko Lalović osuđen na pet godina zatvora

Sarajevo-x.com
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu u predmetu Slavko Lalović, kojom je optuženi Lalović proglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

S tim u vezi, Sud je optuženog Lalovića osudio na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Optuženi Slavko Lalović oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) u vezi sa članom 180. stav 1 Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Lalović je proglašen krivim što je, u svojstvu milicionera rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Kalinovik, radeći na obezbjeđenju zatvora, dozvoljavao ulazak vojnicima koji su vršili nasilje nad nezakonito zatvorenim civilima u osnovnoj školi "Miladin Radojević“ u Kalinoviku. Na ovaj način optuženi Lalović, protivno svojoj dužnosti da zaštiti zatočene civile, pomogao je u vršenju nasilja nad njima.

Sud je optuženog Lalovića proglasio krivim što je neutvrđenog dana, krajem augusta 1992. godine, u večernjim satima dvojici vojnika Vojske Srpske Republike BiH, dozvolio ulazak u prostoriju u kojoj su vojnici silovali zatočenicu i što je u toku mjeseca augusta 1992. godine nad zatočenim civilima u pomenutoj školi primjenjivao mjere zastrašivanja i terora.

Sud je u odnosu na optuženog Lalovića donio rješenje kojim mu se određuje pritvor, a koji prema ovom rješenju može trajati do 29. maja 2012. godine ili do nove odluke Suda.