Udruženje "Renesansa"
0

Slavimo kampanju produžetka života

FENA
Detalj iz filma Living Proof
Detalj iz filma Living Proof
Udruženje "Renesansa" iz Sarajeva, čije su članice žene oboljele i liječene od raka dojke, 16. decembra organizirat će ceremoniju nazvanu "Ružičasti koktel party" i promociju filma "Living Proof".

Povod tome je uspješna kampanja ovog udruženja na osnovu koje je gotovo 100 žena čija su imena bila na tzv. listi čekanja dobilo spasonosni lijek 'herceptin'.

"Recimo NE listi čekanja" naziv je kampanje pokrenute prije više od godinu dana s ciljem da se ovaj lijek dobiva bez takozvanog čekanja na listi jer ženama oboljelim od opake bolesti može značiti produžetak života.

"Tokom trajanja kampanje provođeno je niz aktivnosti na iznalaženju rješenja za ovaj gorući problem, ali i podizanju građanske svijesti o ulozi i značaju nevladinih organizacija u svakidašnjem životu države i svakog čovjeka", navelo je u saopćenju za javnost udruženje simboličnog naziva "Renesansa".

Ta asocijacija ističe da je cilj postignut zahvaljujući ogromnim naporima, ali i stalnoj podršci medija u vidu redovnog izvještavanja o problemu tokom protekle godine.

"Uspjeli smo ukazati Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na ovaj izuzetno značajan životni problem te tako utjecati na pozitivno rješenje. Danas smo, zahvaljujući upravo vama, u mogućnosti da ponovo slavimo život koji je zaista čudo", citat je iz saopćenja.

Film "Living Proof", koji će biti prikazan na najavljenoj ceremoniji, snimljen je prema istinitoj priči dr. Dennisa Slamona o borbi protiv pošasti 21. stoljeća.

Doživio je svjetsku premijeru tokom oktobra - nacionalnog mjeseca podizanja svijesti o karcinomu dojke, saopćeno je.