Biser International
0

Slavica Milutinović žena godine, Damir Imamović muškarac godine

FENA
Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, organizacija Biser International u Sarajevu proglasit će Slavicu Milutinović za ženu godine i Damira Imamovića za muškarca godine.

"Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, koji se ove godine obilježava već stoti put, organizacija Biser International želi odati priznanje dvjema osobama iz Bosne i Hercegovine za angažman u sferi nauke i kulture i za njihovo djelovanje u ekonomskom i društveno-političkom životu.

Građani naše zemlje poštuju oboje jer su iza njih trajne ljudske vrijednosti, godine vrijednog rada, poštenja i istrajnosti", navedeno je u saopćenju.

Primarijus Slavica Milutinović radi u kantonalnoj bolnici u Zenici od 1999. godine kao specijalistkinja otorinolaringologinja.Tokom rata radila je na klinici u Sarajevu kao zamjenica šefa te ustanove.

Paralelno s radom na klinici, početkom rata stavlja se na raspolaganju Armiji BiH i kao pripadnica sanitarnog bataljona radi kao ljekarka u ratnim bolnicama širom Bosne i Hercegovine. Nakon rata je i dalje bila vojna ljekarka Armije BiH sve do prelaska na novo radno mjesto 1999. godine u Zenicu.

"Govoriti o doktorici Slavici Milutinović nije nimalo lako i jednostavano pošto se radi o ekspertici, menadžerici, pedagoginji i humanistici.

Radi se o vrsnoj i stručnoj doktorici, dokazanom humanisti i čovjeku. To znaju borci, pacijenti diljem BiH, njeni dosadašnji pacijenti. Svi smatraju da ova vrijedna, a tiha i jednostavna žena zaslužuje mnoga priznanja.

Objavila je više stručnih i naučnih radova, a učestvovala je i na brojnim državnim i međunarodnim kongresima", saopćeno je iz Biser Internationala.

Damir Imamović novi je glas bosanskohercegovačke tradicionalne muzike, sevdaha, te jedan od najuspješnijih muzičara svoje generacije.

Njegov rad na vraćanju umjetničkog statusa tradicionalnoj muzici BiH privukao je pažnju kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni.

Biser International posebno ističe njegov doprinos istraživanju bosanskohercegovačke muzike, njene tradicije i načina izvođenja.

"Na tom naslijeđu on gradi vrlo ličan stil pjevanja i sviranja gitare.

Damir Imamović reinterpretira sevdah ispisujući novu stranicu historije ove muzike. Nastupao je sa svjetski poznatim muzičarima u prestižnim svjetskim dvoranama", saopćeno je.

Biser International već trinaestu godinu odaje priznanja istaknutim osobama iz javnog života u Bosni i Hercegovini.

Do sada su laureati i laureatkinje bili: Greta Ferušić, Jasmila Žbanić, Ibrahim Spahić, Azra Hadžiahmetović, Vojka Đikić, dr. Emil Kabil, Zdravko Grebo, Tvrtko Kulenović, Srđan Dizdarević, Nađa Mehmedbašić, Ferida Duraković, Edin Arslanagić, Bogić Bogićević, Meddžida Kreso, Faris Gavrankapetanović, Haris Pašović i drugi.