BiH
0

Sladoje: Molba EULEX-u za izručenje Keljmendija bi trebala biti dostavljena danas ili sutra

FENA
Naser Keljmendi
Naser Keljmendi
Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo pravde BiH, molba za izručenje Nasera Keljmendija bh. pravosuđu bi trebala biti dostavljena Misiji Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) u petak ili subotu, odnosno 10. ili 11. maja.

Ovo je u izjavi za Agenciju FENA potvrdio pomoćnik ministra pravde BiH za međunarodnu pravnu pomoć Nikola Sladoje, navodeći da je pošiljka adresirana na EULEX (molba za izručenje s potrebnom dokumentacijom i dopisom - propratnim aktom EULEX-u) upućena 8. maja u prijepodnevnim satima brzom poštom.

Komentirajući upit u vezi s rokovima koji se odnose na postupak ekstradicije, pomoćnik ministra pravde BiH kazao je da "u suštini brzina dostavljanja molbe za izručenje uopšte nije bitna, jer rokovi po Evropskoj konvenciji i svim međunarodnim ugovorima su do 40 dana od dana lišenja slobode".

Kako mediji prenose, kosovski ministar pravde Hajredin Kuči izjavio je u četvrtak da će se u slučaju izručenja Nasera Keljmendija, čije izručenje je zatražila Bosna i Hercegovina, postupiti po Ustavu i zakonu Kosova.

Kuči je izjavio da o eventualnom izručenju Keljmendija prethodno treba da se izjasni nadležni sud, a da je konačna odluka o izručenju u nadležnosti ministra pravde.

Keljmendija, koga Tužiteljstvo BiH sumnjiči za organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom narkotika i krivičnim djelom ubistva, u nedjelju uvečer uhapsila je kosovska policija.